V rámci projektu SEMES (Students Education Mobility about Energy Sources), který je financován grantem z programu Vzdělávání Fondů EHP 2014-2021, proběhla ve dnech 20. 4. – 26. 4. další schůzka, tentokrát však u nás v Teplicích, tématem byla jaderná a uhelná energetika v České republice. Toto setkání se též lišilo od předchozích dvou tím, že zde byli přítomni studenti a učitelé z obou partnerských škol Menntaskólinn i Kópavogi (Island) a Numedal videregaende skole (Norsko).

     Ve středu 20. 4. se čeští studenti opět shledali se svými norskými a islandskými přáteli. Uplynuly pouhé dva týdny od jejich prvního setkání, ale i tak jim ta doba připadala jako věčnost.

     Další den se všichni účastníci projektu sešli před teplickým gymnáziem a vznikla společná fotka. Na rozehřátí si pak studenti zahráli několik her. Následovala ochutnávka tradičního jídla z Norska a Islandu a poté provedli gymnazisté své přátele po škole. Odpoledne je čekala prohlídka uhelného lomu v Mostě.          

     V pátek zavítalo do Gymnázia Teplice několik vzácných hostů, velvyslanec Norska se svojí manželkou, honorární konzulka Islandu v ČR, poradkyně pro Norské fondy, zástupkyně MF ČR, Norské národní agentury a oddělení Fondů EHP z Domu zahraniční spolupráce. Zástupkyně gymnázia představila celý projekt a zahraniční studenti prezentovali o svých školách a zemích. Poté se všichni žáci šli podívat na fyzikální experimenty z elektřiny a magnetismu. Odpoledne pak bylo ve stylu sportovních aktivit.                                  

     Sobotu strávili všichni účastníci na jihu České republiky. Nejprve jeli na exkurzi do jaderné elektrárny Temelín, poté se vydali na zámek Hluboká nad Vltavou a jejich poslední destinace byl Český Krumlov.

     Druhý víkendový den vyrazili na prohlídku uhelné elektrárny Ledvice a cisterciáckého kláštera v Oseku. V pondělí provedli čeští studenti své hosty po Praze.

     Týden plný různých aktivit rychle uplynul a bylo načase se rozloučit. Díky tomuto projektu se studentům naskytla jedinečná možnost odjet do zahraničí a setkat se s novými lidmi a dozvědět se více o jejich kultuře a rozšířit své znalosti o zdrojích energie. Tento projekt je sice u konce, ale určitě již na studenty čeká mnoho dalších.

Anna Tichá, 7.A Gymnázium Teplice