Na zámku v Děčíně proběhl 51. ročník tradiční a prestižní akce Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva, na kterou se sjíždí ty nejtalentovanější květinoví aranžéři z celé republiky. Po roční covidové odmlce, kdy soutěž probíhala netradičně na podzim 2021 v prostorách areálu Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse (Děčín – Libverda), se vrátila do tradičních prostor děčínského zámku a do programu Děčínských městských slavností.

     Nejstarší a nejvýznamnější floristická soutěž je každoročně vyhlašována Svazem květinářů a floristů České republiky a pořadatelskou střední školou. Vítězové mají možnost postoupit do mezinárodních soutěží jako je Eurofleurs nebo Europa Cup. Dalším významným partnerem je Český zahrádkářský svaz. Finančně tuto soutěž podporuje rovněž Ministerstvo zemědělství ČR, Ústecký kraj a statutární město Děčín.

     Tématem letošního ročníku floristické soutěže byl „Folklor” – návrat ke kořenům, tradicím, osvědčeným přírodě blízkým technikám. Soutěžící se mezi sebou utkali hned ve čtyřech zavedených kategoriích: žák, junior, senior a hobby.

     Vítězi jednotlivých kategorií se na základě pravidel stávají soutěžící s nejvyšším celkovým počtem získaných bodů a po celý další rok se mohou pyšnit titulem Mistr florista České republiky. Soutěž byla završena slavnostním galavečerem spojeným s předáním cen.

Výsledky soutěže jsou aktuálně dostupné na facebookových stránkách soutěže: ZDE.


(zdroj: kr-ustecky.cz)