Jaro v botanické zahradě je synonymem pro rozkvétající rostliny, včelky létající od květů skalniček až po probouzející se cibuloviny. Botanická zahrada Teplice připravila na jaro několik akcí pro školní skupiny i širokou veřejnost. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Teplicích proběhl v pátek 22. 4. Den Země. Oslavy Dne Země začaly 22. 4. 1970 ve Spojených státech amerických, kde se shromáždilo na 20 miliónů lidí, aby demonstrovali za zdravější životní prostředí. Od roku 1990 se slaví i v České republice. Po dvouleté pauze se vrací i do prostor botanické zahrady.

     Osmnáctý květen je ve znamení, kdy se necháváme fascinovat rostlinným světem. Tento den je známý jako Den fascinace rostlin a cílem této aktivity je nadchnout co nejvíce lidí po celém světě a zavést je do tajů v oblasti botaniky, zahradnictví, zemědělství a lesnictví. Je tak nejvyšší čas přilákat všechny zájemce a říci jim více o rostlinách a jejich vlastnostech. „Botanická zahrada Teplice si na středu 18. května připravila na dopoledne program pro školy. Školy se nemusí registrovat, stačí přijít do zahrady, kde bude připraven program s ukázkou rostlin z našeho zázemí. Pro dospělé návštěvníky máme na odpoledne naplánovanou speciální komentovanou prohlídku“ říká ředitel Petr Šíla. Více informací ke dni fascinace naleznete na oficiálních webových stránkách – https://plantday18may.org/.

     Pro zahradníky znamená jaro spoustu práce. „Vysévají se nové trvalky a letničky do venkovní expozice. Návštěvníci se i letos budou moci těšit na rozkvetlou expozici jižní Afriky s gazániemi, nerenkami či starčky“ říká kurátor zahrady Jan Ptáček. Tropický skleník je stále částečně uzavřený z důvodu rekonstrukce. „Nepřístupná je malá část nacházející se pod rekonstruovanou lávkou“ dodává ředitel Petr Šíla. Rekonstrukce návštěvníky nijak neomezuje – stále mohou obdivovat nádherné kvetoucí liány jako je oblíbená thunbergie mysorská (Thunbergia mysorensis) nebo petrea ovíjivá (Petra volubilis). V subtropickém skleníku jsou vystavené kvetoucí chladnomilné orchideje rodu Cymbidium a v xerickém skleníku opět po roce kvete strelície Strelitzia nicolai.

(botanickateplice.cz)