Skupina 14 gymnazistů společně s dvěma učiteli v rámci projektu zaměřeného na udržitelné zdroje s názvem SEMES – „Students‘ Education Mobility about Energy Sources” (Studentská vzdělávací mobilita o zdrojích energie), odcestovala na Island, aby se seznámila s geotermální energií v praxi. Projekt je financován grantem z programu Vzdělávání Fondů EHP 2014-2021.

Ve dnech 26. – 31. 4. na Gymnáziu v Teplicích chybělo několik studentů a dva učitelé. Důvod? Setkání s islandskými žáky v jejich rodném městě Reykjavíku, aby se spolu vzdělávali v oblasti udržitelných zdrojů. Čekalo je 5 dnů naplněných bohatým programem.

Jako první navštívili geotermální elektrárny Hellisheiði a Ljósafossvirkjun, ve kterých jim byl představen ekologický způsob získávání energie. Jejich kroky dále zamířily do národního parku Þingvellir, který je též znám jakožto místo starého parlamentu. Středa byla ve znamení výšlapu na sopku Fagradalsfjall, jež byla aktivní v loňském roce, čehož jsme si mohli povšimnout i u nás v televizních novinách. Následoval průzkum gejzírů v Krýsuvíku a odměnou jim byl relax ve známé destinaci Blue Lagoon, kde si zaslouženě odpočali. Celý pobyt zakončili návštěvou výstav v objektu Perlan, a někteří studenti si den zpestřili výletem za velrybami, či exkurzí do muzea.

Sopka na Islandu

„Island je nádherná země s ještě krásnější přírodou, ze které se nám vracelo domů jen těžko,“ přiznává jedna ze studentek. Díky zapojení v projektu se mladým gymnazistům naskytla jedinečná možnost a doufejme, že těchto možností bude více.

Anna Benešová 8.A a Karolína Foffová 8.B

Více: www.gymtce.cz.