Podporu Ukrajině a jejím obyvatelům bojujícím proti invazi ruských vojsk vyjádří také Tepličané. Sejdou se v pátek 4. března na náměstí Svobody, happening nazvaný „Teplice stojí za Ukrajinou!“ začíná v 16.30 hodin.

     „Napadení Ukrajiny vojsky Ruské federace je naprosto neomluvitelné. Režim Vladimíra Putina si počíná barbarským způsobem a každým dnem se dopouští většího a většího násilí na civilistech. Je nutné, abychom dali najevo svůj nesouhlas,“ uvedla organizátorka akce Nikola Fialová Seifrtová.  

     Setkání se jako řečníci zúčastní například senátor Marek Hilšer, teplický pedagog a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák nebo odborník na témata informační války a dezinformací Josef Holý. Vystoupí také ukrajinská maminka z Kyjeva, která před válkou utekla právě do severočeského lázeňského města.

     „Hluboce soucítíme se statisíci lidmi, kteří museli v prvních dnech války opustit své domovy jen s tím, co se vejde do batůžku. Na happeningu se proto lidé dozvědí mimo jiné i to, jak konkrétně pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří našli útočiště v Teplicích,“ doplnila Fialová Seifrtová.

     Jak se do pomoci lidem prchajícím před válkou zapojí teplický magistrát, lidem nastíní zástupce vedení města. V průběhu akce zazní ukrajinská a česká hymna v podání členů Severočeské filharmonie Teplice, programem bude provázet teplický divadelník Zdeněk Rusín.

za organizátory – Michal Dvořák