My lidé, jsme díky dlouhotrvající pandemické situaci jednou nahoře, jednou dole a je to pro nás už hodně únavné. Jak tuhle dobu snášejí zvířata a co znamená pro zaměstnance, o tom jsme si povídali s ředitelkou Zooparku Chomutov Věrou Fryčovou. 
 

Věra Fryčová

Jaký byl rok 2021 pro vás a vaše svěřence?
     Počátkem roku jsme byli z důvodu opatření v souvislosti s epidemií covid-19 uzavření a s napětím jsme očekávali další vývoj. Jako většina populace jsme řešili, jak si s pokračujícím omezením poradit. Koncem roku jsme pak bojovali s onemocněním mnoha ošetřovatelů. Pro mne osobně byl rok 2021 rokem očekávání, zda epidemie opět propukne, či se vrátíme do běžného života, zda s nákazou budou zejména mí nejbližší umět bojovat a zda nálada ve společnosti bude optimističtější. V zooparku jsme se snažili pracovat na koncepci rozvoje areálu, úpravách a opravách zázemí pro zvířata a ošetřovatele, renovovali jsme některé zastaralé objekty, investovali do pochozí lávky u opic, opravili statek domácích zvířat, a především se plně zabývali každodenní činností spojenou s péčí o zvířata a rozsáhlý areál. 
 
Jaká byla loňská návštěvnost ve srovnání s lety před pandemií?
     Návštěvnost zejména v dubnu a červenci dosáhla oproti minulým letům výrazného nárůstu. Celkem jsme vloni přivítali 210 113 návštěvníků.

Charza žlutohrdlá

Chyběli zvířatům návštěvníci?
     Zvířata zažila nezvykle klidné období, u některých jsme dokonce zaznamenali, že jim návštěvníci velmi chybí. Mám na mysli zejména ta, která od návštěvníků dostávají krmivo z našich prodejních automatů, například poníci, oslíci, nebo kozy. Registrovali jsme i nezvyklý přístup rosomáků, kteří se po dlouhé přestávce ochotně přibližovali až k návštěvníkům, jež jindy zcela přehlížejí. 
 
Jak se epidemie podepsala na hospodaření příspěvkové organizace? 
     V chomutovském zooparku nemáme vnitřní expozice a v zimním období nás navštěvují zejména rodiny z blízkého okolí, mající převážně celoroční vstupenky. Z tohoto důvodu nebyly finanční ztráty tak vysoké jako v jiných zoologických zahradách. Příznivci nás podporovali formou adopce zvířat, nákupu tzv. Solidárku a sponzorství, řada firem nás obdarovala nákupem krmiva a podobně. Všem podporovatelům za to patří náš veliký dík. 
 
Kolik tvorů v zooparku chováte a kolik lidí se o ně stará?
     V zooparku v současné době chováme 934 zvířat, o které se stará 19 chovatelů. Tři kolegyně připravují krmivo, dva v záchranné stanici ošetřují zvířata s handicapem a o koně ve vlastnictví zooparku či o ustájené koně soukromých majitelů pečují čtyři ošetřovatelky. Péče o zvířata je velmi náročná, nemůžete je ošidit, nemůžete zapomenout, musíte sledovat jejich zdravotní stav, a protože se nejedná o mazlíčky, musíte dávat neustálý pozor.

Skanzen Stará Ves

Jaké nové přírůstky letos očekáváte?
     Rádi bychom, kdyby se podařil odchov u rosomáků, charz žlutohrdlých, jelena bucharského, uriala kaspického, pižmoňů, blavora žlutého, vejcožrouta afrického, orlosupa bradatého, orla východního, Sovice krahujové a pustila bradatého. 
 
Co můžete návštěvníkům nabídnout teď v zimě?
     Nádhernou procházku zimní zahradou, podívanou na zvířata zejména z arktických oblastí, která si chladné počasí užívají. 
 
V portfoliu máte i další služby…
     Náš zoopark nabízí mnoho aktivit především rodinám s dětmi, například vyhlídkovou jízdu vláčkem, velmi oblíbenou projížďku areálem eurosafari nebo komentované krmení. Zážitkový pobyt ve skanzenu Stará Ves lze zpestřit vyjížďkou kočárem, jízdou na koni a na ponících. Na období letních i jarních prázdnin připravujeme velmi populární příměstské tábory pro děti. Především pro mateřské a základní školy máme připravenou celou řadu edukativních programů. Mnozí prázdninoví návštěvníci Chomutova znají velmi dobře rovněž areál Kamencového jezera. Velmi vyhledávanou novinkou se v průběhu letošní zimy stalo pravidelné koupání pro otužilce. 
 
Co vzkážete stávajícím i novým návštěvníkům?
     Přijeďte se osobně přesvědčit, že Chomutov nabízí velké množství turistických atraktivit a mimořádných zážitků v každém ročním období.
 

Medvěd hnědý

Zoopark v číslech
 
     Zoopark hospodaří na 112 hektarech ploch a je příspěvkovou organizací města Chomutova. V současnosti chová na 160 druhů zvířat, mezi nimiž nechybí ani silně ohrožené druhy vedené v Červené knize IUCN. K návštěvníky nejoblíbenějším patří tuleň kuželozubý, velbloud dvouhrbý či zubr evropský. Součástí zooparku je skanzen Stará Ves – Centrum krušnohorského lidového umění, kde lze navštívit hrázděný statek s dobovým zařízením a výstavou starých zemědělských strojů a techniky, staroslovanskou a starogermánskou chýši, kapličku a funkční větrný mlýn holandského typu. Zoopark provozuje Stanici pro handicapované živočichy a je zapojen do projektu Národní síť stanic pro handicapované živočichy a činnost záchranných center pro státem zabavené živočichy. Ve svých prodejnách zoopark obchoduje také se zbožím typu Fair Trade a BIO.

(úvodní foto: Rosomák)

Připravila: L. Richterová,
foto: archiv Zooparku Chomutov