Statutární město Teplice dává 7 tipů, jak vytvářet méně odpadu

Odpady jsou téma, které se každým dnem více a více skloňuje. Situace začíná být vážná a spousta z nás se začíná přiklánět k novému trendu – snížit množství odpadu na minimum. Možná to zní složitě, ale není to nemožné.

     Připravili jsme pro vás pár tipů, které vám ukážou, jak vytvářet méně odpadu:

  • Na nákup si noste vlastní sáčky i tašky
  • Nakupujte ve velkém nebo bez obalu

     Pokud nepatříte mezi šťastlivce s bezobalovým obchodem za rohem, noste si alespoň látkové pytlíky na pečivo, ovoce i zeleninu a trvanlivé potraviny si pořizujte ve větším balení.

  • Vyhýbejte se jednorázovým věcem

     Ať už jsou to holítka, odličovací tampóny, obědové krabičky z restaurací, PET láhve nebo nápojové kelímky, využijte je na maximum a pak se s nimi navždy rozlučte. Raději si ale pořiďte kvalitní holicí strojek, odličujte se látkovými tampóny, které se dají vyprat, v restauraci poproste, aby vám dali oběd do vlastní krabičky a noste s sebou svou láhev.

  • Objevte kouzlo minimalismu

     Lidé s minimem věcí se cítí šťastnější a svobodnější. U každého nákupu se zamyslete, jestli danou věc opravdu potřebujete a jestli z ní za chvíli nebude jen lapač prachu.

  • Nakupujte z druhé ruky

     Pokud jste se rozhodli, že danou věc opravdu potřebujete, zeptejte se nejdříve ve svém okolí, jestli jim doma neleží ve skříni. Vyzkoušejte také různé bazary, inzertní skupiny na internetu nebo na Facebooku.

  • Posílejte věci dál

     Ať už je to oblečení, které vyšlo z módy, staré spotřebiče nebo krabice po stěhování, najde se někdo, komu se tyto věci hodí. Proto než se vydáte ke kontejneru nebo na sběrný dvůr, zjistěte, jestli je nevyužije někdo z vašich známých, nabídněte je na internetu nebo je odneste do Re-use centra.

     Co je Re-use centrum? Slovo „reuse“ se dá přeložit jako „znovupoužití“. Do těchto center lidé odnášejí nepotřebné věci, které se hodí někomu jinému (např. nábytek, domácí potřeby, knihy, hračky, sportovní výbavu, nářadí, …). Věci si zde odeberou lidé, kterým dál slouží, místo aby skončily předčasně na skládce. Více informací o teplickém re-use centru naleznete zde.

  • Kompostujte

     Hodně místa v koši zabírá odpad z kuchyně. Naštěstí ale i tady existuje řešení: kompostování. Pro domácnosti bez zahrad se nabízí využití vermikompostéru. V tomto speciálním kompostéru bydlí žížaly, které si pochutnávají na zbytcích z kuchyně. Jako odměnu za správnou péči pak získáte kvalitní organické hnojivo, které pomůže vašim pokojovým květinám nebo domácím zahrádkám na balkóně.

Děkujeme, že se zapojujete.

(zdroj: teplice.cz)