O tom nelze pochybovat. Jeho kolébkou je Anglie, u nás se rozšířil v devadesátých letech minulého století. Vítězem letošního grandfinále rugby league se stal tým RCL Dragons Krupka. Radost a odměna za tvrdou práci byla veliká. Požádali jsme jednoho z klubových hráčů Jiřího Štábla, aby nám tento sport trochu přiblížil.  
 
 
Proč jste si vybral právě tento sport? 
     Mám rád týmový sport, už na základce jsem hrál házenou za Duklu Praha a po nějaké době jsem přesedlal na rugby. Je to kontaktní, fyzicky náročný sport, a to mi vyhovuje.
 
Co vám přináší?
     Odjakživa miluji pohyb, je to pro mne užitečná droga, ohromně mi pomáhá jak fyzicky, tak psychicky. Dragons je výborná chlapská parta, dá se říct, že moje sportovní rodina. 
 
Jak se rugby league hraje?
     V poli je třináct hráčů z každého týmu. Jejich úkolem je získat co nejvíce bodů kontrolovaným položením míče na zem v soupeřově brankovišti za brankovou čáru. Položení je oceněno čtyřmi body a možností kopu na bránu, za které může pokládající tým získat další dva body. 
 
Kde a jak často trénujete?
     Vstříc nám vyšlo město Krupka, které propůjčilo svůj atletický stadion k soutěžním zápasům, individuální trénink – posilování a běh včetně sprintu absolvuje každý hráč individuálně. 
 
Po deseti letech existence klubu máte za sebou ceněné vítězství nad Mad Squirrels Vrchlabí. Tím jste překonali ligový titul z let 2016 a 2017. Co plánujete dál?
     Pro příští sezónu bychom chtěli tento sport veřejnosti více přiblížit a zatraktivnit. Rádi bychom mezi sebou přivítali dorost ve věku 16 až 17 let, abychom měli následovníky, a málo platné, sponzoři jsou dneska pro každý sport důležití a vítaní. 

Co vás čeká teď?
     Do poloviny prosince máme pauzu, následovat bude zimní příprava v posilovně a v tělocvičně.
 
Jste propagátorem otužování. Podařilo se vám k němu zlákat spoluhráče?
     Ano, několik. Třetí sezóna na Cínovci nám právě začala. Jezdíme tam dvakrát týdně. Noříme se do vody s momentální teplotou 3 až 4 stupně na 4 až 5 minut. Ohromně to regeneruje organismus a posiluje imunitu. Všem zdravým lidem mohu vřele doporučit. (lar)
 
Rugby league 
     Zápas trvá 80 minut, je rozdělen na dva poločasy, mezi kterými je 10 až 20 minut pauza. Hraje se na obdélníkových hřištích, branky ve tvaru písmene H jsou od sebe vzdáleny 100 metrů. Za nimi je na obou stranách 6 až 12 metrů hluboké brankoviště, začínající tzv. try lajnou (položení míče). Postranní a koncové čáry jsou už součástí autu, pokud se jich míč nebo hráč s míčem dotkne, jsou mimo hru. V rugby league je povoleno přihrávat pouze směrem dozadu nebo kolmo k autové čáře. Pokud letí míč dopředu, získává ho soupeř. To samé platí, když hráč nesoucí či chytající balon, upustí míč před sebe.

Foto: Robin Röhrich