Od pondělí 8. listopadu do pátku 12. listopadu 2021 se na Gymnáziu Teplice konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Spolupráce v loňském školním roce probíhala pouze virtuálně a tentokrát do Teplic přijelo celkem 32 účastníků ze čtyř partnerských škol: Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi (Finsko), Menntaskólinn Hamrahlid, Reykjavík (Island), Liceo Scientifico Statale „Alessandro Volta“, Torino (Itálie), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu (Rumunsko). 

Čeští studenti zapojení do projektu napsali o setkání článek:

     Dne 8. listopadu jsme se opět, tentokrát naživo v Teplicích, setkali se studenty z Finska, Rumunska, Islandu a Itálie. Tentýž den jsme nové přátele seznámili s městem a na osmnáctou hodinu jsme je dovedli do restaurace Pod Lampou na večeři. 

     Následujícího dne jsme prolomili ledy pomocí seznamovacích aktivit. Jako první jsme pak formou prezentace obeznámili zahraniční studenty s českým prostředím a na oplátku nám jejich prostředí představili svými prezentacemi. Po obědě jsme začali realizovat subprojekt Energie, na kterém jsme již v předchozím období pracovali online. Pak následovala prohlídka školy spojená s úkoly podle jednotlivých stanovišť. Odpoledne jsme pokračovali v našem výzkumu k projektu a v 18:00 proběhla první společná večeře v restauraci Beethoven. 

     Ve středu si výsledky výzkumu všech pěti mezinárodních skupin poslechli studenti teplického gymnázia. V odpoledních hodinách jsme se zúčastnili prohlídky uhelné elektrárny Ledvice včetně zhlédnutí 3D filmu a zamlženého pohledu z nejvyšší rozhledny v ČR. Den jsme završili večeří v restauraci U Koziček. 

     Náš poslední den jsme strávili v Praze, kde jsme si poslechli přednášku s fyzikálními experimenty na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, prošli jsme si město a poté jsme měli volný čas, který zahraniční studenti a učitelé využili k tomu, aby si koupili suvenýry. 

     Přestože se výlet do Prahy neobešel bez komplikací a náš autobus uvízl v zácpě, všichni jsme se i díky této nečekané události sblížili. Poslední částí celého tohoto programu byla večeře na rozloučenou v restauraci Monopol. 

     V pátek ráno jsme si ještě stihli zahrát karetní hry a poté už nastal čas říct sbohem svým novým přátelům. Loučení bylo dojemné a slzy rozhodně nechyběly. Projekt je sice u konce, ale spojení, které jsme si mezi sebou vytvořili, potrvá nadále. Děkujeme, že jsme se mohli zúčastnit tohoto projektu, a těšíme se na další podobné zážitky. 

Anna Tichá, Adéla Fialová, Daniel Kučera, Le Huy Dat (všichni ze 7.A) a Petr Vitko (7.F)