Několik let probíhala v ústeckém muzeu náročná příprava a realizace rozsáhlé stálé expozice, která nese název Naši Němci. Návštěvníci si mohou projít dvě patra výstavy, která je provede dějinami německy mluvících obyvatel českých zemí od počátku až po 20. století.

     Výstavu dne 17. listopadu slavnostně otevřeli společně ministr kultury České republiky Lubomír Zaorálek, předseda saské vlády Michael Kretschmer, velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR Andreas Kühne, ředitelé Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek a Petra Ernstberger, a také ústecký primátor Petr Nedvědický. Po komentované prohlídce pro hosty, kterou vedl ředitel Collegia Bohemica a kurátor výstavy Petr Koura, následoval koncert swingového orchestru Petra Kroutila, který předvedl české a německé písně v netradičních úpravách.

Ze slavnostního zahájení

     Výstava je umístěna celkem ve 20 místnostech a rozprostírá se asi na 1 600 metrech čtverečních. Návštěvníci v ní uvidí například barokní sochy zapůjčené z Národní galerie, lyže Emmericha Ratha, slavného německého sportovce, který se pokoušel zachránit Bohumila Hanče, nebo osobní předměty parašutisty Jaroslava Švarce, který se podílel na útoku na Reinharda Heydricha a padl v kostele v Resslově ulici. Součástí výstavy je také bunda atomové fyzičky Lilly Hornig, rodačky z Ústí nad Labem, která se podílela na vývoji atomové bomby, nebo kopie seznamu zachránce Židů Oskara Schindlera. Některé exponáty možná návštěvníky překvapí, jako třeba obal legendární desky Beatles Yellow Submarine nebo knihy ochránkyně africké přírody Joy Adamsonové.   

     „Návštěvník výstavy uvidí nejen klasické muzejní exponáty, ale bude se moci přenést i do několika historických prostředí. Nahlédne do repliky biedermeierovského salonu, může se připojit k baroknímu procesí k Janu Nepomuckému, projít secesním hotelem v Liberci nebo zhlédnout rodinné video ve funkcionalistické vile v Brně. Vyslechne si také autentickou hádku v Českém zemském sněmu nebo rozhovor čtyř „štamgastů“ v německé hospodě v Lokti nad Ohří. V závěru si bude moci přisednout do pražské kavárny, kde právě hovoří spisovatelé Max Brod, Karel Čapek a Ferdinand Peroutka,“ říká ředitel Collegia Bohemica Petr Koura. 

     Expozice, která se připravovala celkem téměř deset let, je moderní a interaktivní. Klasické „prosím, nedotýkejte se vystavených exponátů“, zde zcela neplatí – naopak, čím aktivnější návštěvník bude, tím více toho může objevit. Některé předměty budou vystaveny jen dočasně. To je i případ jednoho z nejvzácnějších exponátů – originálu dopisu Franze Kafky, který budou moci návštěvníci vidět pouze jeden měsíc.

     Výstava je umístěna v budově Muzea města Ústí nad Labem a je pro veřejnost otevřena po celý rok vždy od úterý do neděle od 9 do 18 hodin. Více informací, včetně odkazu k nákupu vstupenek na komentovanou prohlídku, naleznete na www.collegiumbohemicum.cz.