Přinášíme Vám článek o Severočeské filharmonii Teplice, který vyšel v tištěném časopise RegioRevue č. 10/2021:
 
     Loňská koncertní sezona Severočeské filharmonie Teplice byla velmi netradiční. Prvním a zároveň posledním koncertem před publikem byl zahajovací koncert 8. října 2020. Kvůli vládním opatřením pak sezona pro posluchače prakticky skončila. Ne však pro orchestr, který se i v omezených podmínkách snažil vrátit hudbu lidem. Filharmonie zrealizovala desítky on-line koncertů v průběhu sezony, včetně koncertů v rámci Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena.
 

     Na 7. října 2021 připadá začátek nové koncertní sezony, kterou filharmonici zahájí pod taktovkou svého šéfdirigenta Petra Vronského. Po řadě zrušených, nebo přesunutých koncertů, nebylo jednoduché sestavit letošní dramaturgii. Ředitel filharmonie Roman Dietz věří, že na rozdíl od předešlých dvou sezon bude tato nová již realizována bez jakýchkoliv změn.

Jak Severočeská filharmonie Teplice prožila uplynulou sezonu?
     Těžko říci, zda můžeme uplynulé dva roky nazývat koncertními sezonami, bylo nám po většinu času znemožněno vystupovat před naším publikem, což je pro nás stěžejní poslání. Museli jsme se přizpůsobit dané situaci, zvykat si na nové podmínky a hledat jiné cesty k našim posluchačům. Proto jsme v prosinci 2020 zahájili natáčecí aktivity a navázali vynikající spolupráci s Miroslavem Kuželkou a jeho společností Ponte records z Mostu. Díky nadšení režiséra Jaromíra Malého, všech kameramanů, zvukařů, střihačů a celého produkčního týmu se podařilo realizovat během 6 měsíců 29 symfonických i komorních koncertů, včetně všech plánovaných koncertů Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v osmi městech našeho kraje. Ačkoliv by se zdálo, že tyto aktivity jsou jen jakousi náhražkou za veřejně přístupné koncerty, staly se ve výsledku vynikajícím dokumentem naší doby a naší činnosti, neboť jsou a nadále budou přístupné budoucím generacím na našem YouTube kanálu, na našich zcela nových webových stránkách filharmonie i stránkách festivalu v té nejvyšší kvalitě UHD a 4K a do současné doby je zhlédlo již více než 25 tisíc diváků z mnoha zemí celého světa. V létě jsme mohli zahájit běžné koncerty v Zahradním domě a v šanovské Mušli, kde se uskutečnilo 15 koncertů již za přítomnosti veřejnosti. 

Eliana Burki, vystoupí v Teplicích 3. března 2022, hraje na alpský roh.

Jak probíhala příprava nové koncertní sezony?
     Vzhledem k tomu, že jsme již do sezony 2020-2021 zařadili i zrušené koncerty z jara 2020 a podařilo se realizovat pouze zahajovací koncert 8. října 2020, rozhodli jsme se, že přeložíme všechny neuskutečněné koncerty na koncertní sezonu 2021-2022. Není to jednoduchá situace už vzhledem k tomu, že plánujeme až tři roky dopředu a budeme muset posunout všechny naše plány o celý rok dále. Stávající abonentní vstupenky ponecháváme v platnosti, takže naši posluchači nepřijdou o své koncerty, ani o své vložené investice. Budou se moci těšit na umělce, které jsme jim slíbili v předešlých dvou sezonách. Pevně věřím, že nadcházející koncertní sezona již proběhne bez větších omezení a umělecká činnost se vrátí alespoň z části do původní reality. Společně s naším šéfdirigentem Petrem Vronským a čestným šéfdirigentem Charlesem Olivieri-Munroe jsme připravili 17 symfonických a 7 komorních koncertů, které jistě posluchače osloví. Posluchači se též mohou těšit na zcela novou grafiku našeho katalogu, našich plakátů i programů, kterou pro nás připravil grafik Filip Meisel.

V září s velkým úspěchem doprovodila teplická filharmonie na mezinárodním festivalu v Českém Krumlově vynikající zpěvačky Christiane Noll a Capathia Jenkins a zpěváka Rob Evana na koncertě nazvaném Broadway Night.

Zaznamenala Severočeská filharmonie Teplice v uplynulé době i výrazný finanční pokles ze své činnosti? 
     Samozřejmě nás všechna omezení výrazně finančně postihla. Museli jsme zrušit více než sto koncertů a naše plánované zahraniční koncertní aktivity se na rok a půl zcela zastavily. Díky stálé finanční podpoře našeho zřizovatele města Teplice, Ministerstva kultury ČR i Ústeckého kraje jsme však nemuseli propouštět naše umělecké zaměstnance a mohli jsme pokračovat v naší činnosti alespoň v on-line prostoru.
 
Na co se posluchači mohou těšit v nové sezoně?
     Ačkoliv máme zahajovací koncert 7. října 2021, naše koncertní činnost byla zahájena již počátkem září. Měli jsme koncert v Praze, a dokonce dva koncerty na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov, které se setkaly s nebývalým úspěchem a ohlasem. 23. září jsme uskutečnili mimořádný koncert v Teplicích, na kterém jsme doprovodili nejlepší studenty Konzervatoře v Teplicích a na konci září jsme realizovali nahrávku pro americkou společnost. Pomalu se tak naše činnost dostává do normálu. Teplické publikum bude mít možnost vyslechnout v rámci nové koncertní sezony řadu vynikajících sólistů i dirigentů. Jmenovat všechny zde nelze a jmenovat jen některé by nebylo spravedlivé. Všechny koncerty jsou uvedeny na našem zcela novém webu www.severoceskafilharmonie.cz, kde je možné nejen se seznámit se všemi koncerty, ale kde si mohou zájemci pustit všechny naše on-line koncerty, poslechnout audio nahrávky, nebo si prohlédnout náš bohatý fotoarchiv.
 

Úvodní foto: Broadway Night.