Rok se přehoupl do své podzimní části, která už je ve venkovních prostorách botanické zahrady výrazně znát. Jako kdyby malíř vylil omylem své barvy na všechny stromy, keře i rostliny. A když do toho vysvitne slunce, o barevnou podívanou není nouze. V mnoha případech záleží na průběhu počasí, které ovlivňuje to, jakým způsobem se rostliny vybarví a jakým způsobem umožní návštěvníkům si tuto krásu vychutnat.
Určitě byste neměli zmeškat naplno rozkvetlé astry (které se dnes skrývají pod odborným názvem Symphyotrichum). Jejich květenství se vyznačuje žlutým terčem a okrajové jazykovité květy mohou hrát od čistě bílé, přes růžovou až po fialovou. Ve venkovní mexické expozici stále můžete obdivovat mexické jiřinky se žlutým, růžovým či červeným květenstvím. Symbolem podzimu jsou jistě i ocúny, jedovaté krásky s velkými květy, u kterých je dobré se vyvarovat dotyku. Věděli jste, že ocúny po opylení vytvoří semena umístěná v blízkosti podzemní cibule, které se objeví společně s listy na jaře? I proto se mu ve středověku říkalo filius ante patrem (syn před otcem). 
     Říjen je také ve znamení různě barevných plodů, které lákají ptactvo k sezobnutí. Na skalce lemující skleník roste drobný stromek s převislými větvemi – jedná se o jabloň v kultivaru Royal Beauty, která má velmi drobná jablíčka, ne větší jak plody třešně. Stejně taková jablíčka má i starobylá jabloň ve východoasijském háji. Poznáte ji podle křivolakého kmene a již zmiňovaných červených mini jablíček. 
     Postupně se začínají vybarvovat i stromy, a to je neskutečná podívaná. Sytě žlutou barvou se zbarvuje korkovník amurský, který se dříve hojně používal k získávání korku. Do stejné barvy se začíná vybarvovat i liliovník tulipánokvětý nebo jinan dvoulaločný, který je rostlinnou dvoudomou (rozlišené pohlaví na samce a samici). Pokud se půjdete podívat pod samici (v blízkosti sbírky denivek), tak můžete ucítit opravdu nepříjemný zápach. Vězte, že to způsobují dužnatá semena jinanu, která na podzim páchnou po směsi organických kyselin. Pokud oloupete dužnatou část a očistíte semena, pak si můžete vychutnat východoasijskou pochoutku. Žlutě se zabarvily i naše dva nejstarší exempláře stromů – nahovětvec dvoudomý, který jako jeden z prvních stromů v zahradě opadá. 
     Nejsou to ovšem jenom listnaté stromy, které se pěkně vybarví. Pamatujete si na sekci „opadavé jehličnany“? Asi první, kdo vás napadne je modřín, typický zástupce světlé tajgy severu Evropy. V botanické zahradě si můžete obzory rozšířit i o další zástupce. Rezavě zabarvené jehličí můžete pozorovat u metasekvoje čínské, která byla objevena až ve 40. letech 20. století v Číně. Na zimu jí opadávají celé větévky. Stejně tak opadává i tisovec dvouřadý, vlhkomilná rostlina ze Spojených států amerických. 
     Přejme si, aby říjnové počasí vyšlo na jedničku a zlatavé slunce rozzářilo poslední květy a barevnou paletu listů. Jsme tu pro vás od 9.00 do 17.00 hodin.

Více informací a tipů naleznete na našich webových stránkách www.botanickateplice.cz.