Nádraží v ústecké Telnici si připomnělo sto padesát let existence Kozí dráhy – železniční trati vedoucí z Děčína do Oldřichova u Duchcova. K vidění byly historické i současné drážní dopravní stroje, výstava dobových fotografií a mapových podkladů Kozí dráhy i promítání filmu Zapomenuté lokálky v telnickém kině.

     Železniční trať Děčín – Oldřichov u Duchcova, přezdívaná Kozí dráha, je jednokolejná regionální trať, od roku 2007 bez pravidelné osobní dopravy. V červenci 2011 byla na části trati zahájena výluka provozu v důsledku jejího poškození, od roku 2015 je trať zcela mimo provoz. Správa železnic přislíbila, že trať opět zprovozní. V srpnu 2021 schválila Centrální komise Ministerstva dopravy částečnou opravu tratě z Děčína do Telnice. Stavební úpravy a rekonstrukce Kozí dráhy již probíhají.

     Akce se osobně zúčastnil náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák, který akci osobně zaštiťoval. „Naším společným cílem a snem je postupná obnova krušnohorských tratí, které by jednak zvýšily dostupnost a turistickou atraktivitu celé oblasti a současně nabídly možnosti i přeshraničního cestování v rámci Saska,“ dodal Řehák. Náměstka hejtmana na akci podpořili také starosta obce Telnice Jan Doubrava a Martin Kašpar z Oblastního ředitelství Správy železnic Ústí nad Labem. Společně návštěvníkům představili také vizi o budoucnosti Kozí dráhy – od dubna 2022 by na této trati mělo dojít k obnově turistické linky v úseku Děčín – Telnice. Ambicí kraje je propojit Krušnohoří a Podkrušnohoří turistickými linkami a vrátit oblasti i lokálkám čilý turistický ruch.

(zdroj: kr-ustecky.cz)