Nejenom skalní města Českého Švýcarska, k cyklistice vybízející Labská stezka, uchvacující výhledy ze sopečných vulkanitů Českého středohoří, kouzlo královských měst v Dolním Poohří, drsná krása Krušných hor, ale i jezerní království v Podkrušnohoří, to vše je ÚSTECKÝ KRAJ.

Podzimní panorama

Na vrcholu Milešovky mohou turisté nouzově přenocovat ve Veberově nouzovně. Kapacita zařízení je deset lůžek na dvou dřevěných masivních pryčnách a nabízí dobití drobných digitálních spotřebičů ze solárních panelů. Nouzovna je ideální pro přenocování při dálkových pochodech, přechodech Českého středohoří, při pozorování východu a západu slunce anebo při výrazném zhoršení počasí. 
Přijeďte se prolétnout do Krušných hor na nejdelší ZIPLINE KLÍNY v České republice, 5. nejdelší v Evropě a 20. nejdelší na světě. Celoroční atrakce je v horském středisku na Klínech. Jedná se o přejezd osoby po ocelovém laně zajištěné na kladce s elektromotorem ze Sport areálu Klíny přes Šumenské údolí na protější kopec (1400 metrů), odtud zpátky na původní kopec dolů k nástupišti lanovky (800 metrů) a lanovkou zpět nahoru. Celkem 2,2 kilometrů adrenalinové jízdy je v krásné krušnohorské přírodě ve výšce až 150 metrů nad zemí rychlostí až 75 km/hod. 
Nová jezera – čistá voda, krásné prostředí a klid
     Víte, že jezera Milada a Most vznikla zatopením povrchových uhelných lomů? Napouštěla se řadu let a za tu dobu tu nerušeně vznikl nový ekosystém s řadou velmi zajímavých druhů ptáků a dalších živočichů. Chcete se koupat, jezdit na kole, běhat nebo kitovat? Všechno je tu možné! Okolí jezer se neustále upravuje tak, aby zpříjemnilo pobyt všem návštěvníkům v přírodě. V sezoně se můžete občerstvit u stánků, půjčit si sportovní vybavení (šlapadla, paddleboardy, kanoe atd.), ale i mimo sezonu zde strávíte krásný den. 

Kola na pláži na jezeře Milada
Jezero Most

     Mariina vyhlídka u Jetřichovic v Českém Švýcarsku má nový altán. Pro své úchvatné výhledy na další skály – Jetřichovické skalní město, zříceninu hradu Falkenštejn, Bukovou horu, aj. patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.


     V Žatci navštivte novou expozici v radniční věži Žatec v proměnách času, která popisuje vývoj města a v konečném důsledku má být místem, které by měli turisté navštívit jako první. Po prohlídce se rozhodněte, kam se v Žatci vypravíte dál. Sami si vyberte cíl či téma, v turistickém informačním centru si vezměte letáčky či mapky a poznávejte některou z mnoha kapitol města s více než tisíciletou historií.

Žatec – Kněžská brána

Více tipů na dovolenou, akce a výlety v Ústeckém kraji najdete na www.branadocech.cz.

(Úvodní foto: Nově otevřená Mariina vyhlídka)