Edukativní show Smokemana, výjezdy do třídírny odpadu do Prosmyk, prezentace odpadových společností nebo soutěže o elektrokoloběžku či poukazy do bezobalového obchodu Meloun. To vše nabídl Den životního prostředí, který minulý týden uspořádalo město Litoměřice na Mírovém náměstí.

     Možnost dozvědět se spoustu zajímavých věcí o odpadech či ekologii využily kromě veřejnosti ve velké míře také děti z mateřských, základních i středních škol. Ty zaujala show Smokemana, který měl pro diváky připraveny pestré ukázky s ohněm, kdy školákům například vysvětloval, co ovlivňuje hořlavost různých věcí. Pro nejmenší si pohádku s ekologickým tématem připravilo Sváťovo dividlo, písně se zaměřením na životní prostředí zazpívalo duo Nepetuj.

     Na náměstí odbor životního prostředí také přivezl kontejner se směsným odpadem z Nezvalovy ulice a před zraky návštěvníků z něj pracovníci vytřídili vše, co do něj nepatří. Lidé mohli tipovat, kolik kilogramů odpadu v něm po separaci zůstane. Autor nejpřesnějšího tipu vyhrál elektrokoloběžku v hodnotě 14 tisíc korun. Z komodit, které do kontejneru na směsný odpad nepatří, bylo vytříděno 47,5 kg bioodpadu, 14,6 kg plastů, 7,1 kg skla, 6 kg papíru, 2,5 kg kovů a 0,3 kg baterií. Zůstatek činil 28,7 kg. Ze 170 tipů byl nejblíže a elektrokoloběžku vyhrál pan Šťastný, vtipné bylo, že jeden z poukazů do Melounu pak získal pan Veselý.

(zdroj: litomerice.cz)