Pěstitelská, pivovarnická i vinařská tradice je v Litoměřicích velmi dlouhá. Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku či lahodných vín, pak vězte, že v Litoměřicích si přijdete na své. Letošní rok přináší novinky v této oblasti. Město po dvaceti letech obnovilo tradici výroby piva. Chybět nebude ani tradiční pěstitelská výstava Zahrada Čech, která slaví 45. narozeniny. 

ZAHRADA ČECH

     Ne nadarmo patří každoroční výstava Zahrada Čech k rodinnému stříbru Ústeckého kraje. Veletrh, zaměřený na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody, snad ani netřeba propagovat. Letošní 45. ročník proběhne od 10. do 15. 9. a jako každý rok přinese vyhledávaný sortiment, jako jsou sadba, cibuloviny, květiny, zahradní potřeby, zahradní technika, hnojiva, postřiky. Chybět nebude ani vše potřebné okolo domu, chalupy i zahrady z oblasti stavebních materiálů, tepelné či solární techniky, bytových doplňků a mnoho dalšího. Otevřeno bude denně od 9 do 17 hodin.

PIVOVARNICTVÍ

     Právo várečné obdrželi Litoměřičtí již ve středověku. Ve městě existovaly dva velké pivovary – Měšťanský (založený roku 1720) a Labskozámecký (z roku 1858). Dnes už patří do historie, avšak do budovy prvního z nich se po bezmála dvaceti letech vrací život. Městu se totiž za přispění Ministerstva průmyslu a obchodu a Agentury CzechInvest podařilo zrekonstruovat části pivovaru a obnovit i výrobu litoměřického piva Kalich. Ve městě však působí i několik minipivovarů s kvalitní a zajímavou nabídkou.

VINAŘSTVÍ

     Také víno k Litoměřicím neodmyslitelně patří. Zmínku o zdejších vinicích obsahuje už zakládací listina kapituly litoměřické z roku 1057. Velkého rozmachu dosáhlo vinařství za vlády Karla IV., který na dobu 10 let osvobodil vinaře zakládající vinice od daní a poplatků. Po uplynutí této doby povinně odevzdávali každý desátý sud vína do litoměřického hradu.

Kam tedy v Litoměřicích za pivem a vínem?

• na tradiční Vinobraní, které proběhne 18. 9. na osmi scénách v centru královského města

• na nově otevřenou výstavu Litoměřické pivovarnictví od minulosti k dnešku v části zrekonstruovaného Měšťanského pivovaru

• na ochutnávku piv Pivovaru Litoměřice na Mostnou horu či do Pivovarského sálu

• do Expozice českého vinařství v srdci unikátní budovy litoměřického hradu, za poznáním i ochutnávkou

• do Biskupského pivovaru U sv. Štěpána za tradiční metodou vařenými pivy s názvy Vikář, Děkan a Štěpán

• do Minipivovaru Labuť za ležáky plzeňského typu a sezonními speciály

• do litoměřického pivovárku Koliba za prvotřídními nefiltrovanými a nepasterovanými pivy a pivními lázněmi

• do Klášterních vinných sklepů Litoměřice, prostor bývalého dominikánského kláštera, na prohlídku i degustaci

     A nebudete-li unaveni ochutnávkou vín a piv, vydejte se na nedaleký kopec Radobýl. Ten vás odmění nádherným výhledem nejen na okolní vinice, které patří k nejsevernějším v Evropě, ale i na část malebné úrodné části Českého středohoří, zvanou Zahrada Čech.

Informační centrum Litoměřice

 www.litomerice.eu

 info@litomerice.cz

tel.: 416 916 440