Minulý týden se na 78. km dálnice D8 uskutečnil již 11. ročník dopravně preventivní akce DEN PRO KAMIONY, kterou společně pořádaly Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje a Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cílem této preventivní akce je upozornit řidiče kamionové a autobusové dopravy na důležitost poutání bezpečnostními pásy, zajištění předmětů v kabině vozu a věnování se řízení vozidla.

     Spousta řidičů kamionů poutání bezpečnostními pásy stále podceňuje a mylně se domnívá, že ve velkých vozech je zapnutý bezpečnostní pás naprostou zbytečností. K vyvrácení tohoto mýtu byly na místě k dispozici dva simulátory: simulátor nárazu, kde si řidiči mohli ověřit, jaké síly působí na jejich tělo i při nárazu v malých rychlostech, a otočný simulátor kamionu, který byl poskytnut německým DVR – German Road Safety Council. O simulátor, ve kterém mohli zájemci zažít pocity při převrácení nákladního vozidla, byl stejně jako v minulých letech velký zájem. V otočném simulátoru si řidiči zároveň vyzkoušeli, co mohou v kabině vozu způsobit nezajištěné předměty.

     Řidičům se plně věnovali policisté z dálničního oddělení Policie ČR Řehlovice. Důležitost poutání na místě s řidiči kamionů probíral dopravní expert Jan Pechout. Nejen s policisty, ale i s odborníky dalších zúčastněných subjektů mohli řidiči diskutovat otázky týkající se mj. např. předpisů pro nákladní dopravu, přepravu nebezpečných nákladů apod. Hlavně pro německé řidiče byli k dispozici policisté z Policejního ředitelství Drážďany (LKW Kontrollgruppe – PD Dresden). V programu akce měl své místo také zástupce BESIP pro Ústecký kraj Milan Stehlík. V rámci kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě, upozorňoval na rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí.

     K dispozici byly také speciální brýle simulující určité promile alkoholu v krvi a stav po požití marihuany. Na místě byli také zdravotníci, pod jejichž dohledem si řidiči mohli vyzkoušet poskytnutí první pomoci. Ani letos nechyběli hasiči z Petrovic, kteří kromě ukázek své techniky kontrolovali zájemcům hasicí přístroje. Jako bonus si mohli řidiči na závěr prohlédnout nebo se i posadit za volant závodního Trucku Renault konstruktérského týmu MKR Adventure, který absolvoval Rally Dakar a rally Hedvábná stezka. A to vše i s odborným výkladem konstruktéra týmu.

Zdravotníci záchranné služby Ústeckého kraje poučili řidiče o záchraně lidského života
Otočný simulátor – simulace dopravní nehody v kabině řidiče kamionu
Brýle simulující určité množství promile alkoholu v krvi

Úvodní foto: Otočný simulátor kamionu v akci, zapůjčený z Německa.

(zdroj: kr-ustecky.cz)