Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

     Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu. 

     K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2021 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

Masné výrobky tepelně opracované – Retro šunkový salám (Daniel Stříbrný)

Masné výrobky trvanlivé – Pršuto divočák karé (Chovaneček)

Sýry včetně tvarohu – Držovický okáč (Jakub Laušman)

Mléčné výrobky ostatní – Jogurt (Martin Honza)

Pekařské výrobky včetně těstovin – 100 % celožitný chléb (Jiří Ondečko)

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – Ořechová roláda (Family Baker)

Alkoholické a nealkoholické nápoje – ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková odrůda Konference (Olga Syrovátková)

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – květák Clarina (Petr Tůma)

Ostatní – Bůčková pomazánka (Petr Mančík).

     „Máme radost, že i přes nesnadnou dobu pandemie se můžeme těšit z velké účasti. Pro odbornou komisi to nebylo vůbec snadné rozhodování. V soutěži bojovalo o získání ocenění Regionální potravina 203 výrobků, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů. Nejpočetnější skupinou byla kategorie Ostatní s počtem 45 výrobků od 17 výrobců. Ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR získal Bohumil Holý s výrobkem Hrobský salám – Pepř,“ uvedla krajská koordinátorka Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most.

     Ocenění Regionální potravina (RP) mohou získat pouze producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může zelené logo RP daného kraje užívat na obalu výrobku čtyři roky.

(zdroj: szif.cz)