Červenec – to je čas dovolených, výletů a objevování krás naší země i dalekých krajin. Věřili byste, že cestování po Česku se dá spojit s návštěvou exotiky, a to během jediného dne? A na ploše 2,5 hektarů? U nás v Botanické zahradě v Teplicích vám takové přání rádi splníme, neboť u nás můžete procestovat celý svět, a přitom se dozvědět něco nového.

     Za hezkého počasí láká k posezení venkovní expozice, která je v tuto dobu naplno rozkvetlá. Trvalky a letničky hýří pestrou paletou barev, která láká opylovače na odměnu v podobě pylu či nektaru. Za horkého dne doporučujeme procházku expozicí Středozemí. Vonné silice uvolňující se z levandulí, rozmarýnu a dalších hluchavkovitých bylin vás v představách vezmou do jižní Evropy. Takový balzám na duši stojí jistě za to. Za slunného dne nevynechejte návštěvu expozice Jižní Afriky, v níž rozkvétají pestrobarevné letničky. Šlechtěné gazánie mají svůj původ v přírodních druzích a kultivary s různě barevným květenstvím si můžete prohlédnout na našem záhoně. Středoamerické juky vytvářejí vysoké květenství obsypané bílými květy jako to můžete vidět na přiložené fotografii. Věděli jste, že juky potřebují k tvorbě semen specifického opylovače, který se vyskytuje pouze v místě jejich výskytu?

     Naše putování okolo světa nekončí, kromě venkovní expozice můžete pokračovat ve skleníkovém komplexu. Pokud je vám opravdové teplo, zchladit se můžete výšlapem do hor – třeba návštěvou našeho nového Skalničkového skleníku, ve kterém představujeme choulostivé zástupce horských rostlin pocházející zejména z jihoamerických And, ale i ze Severní Ameriky, jižní Evropy či Nového Zélandu. Velká část tohoto nového skleníku je věnována flóře Chile, protože tato země byla v minulosti v hledáčku botanických expedic našich pracovníků.

     Vezměte si sebou fotoaparát a hledejte jedinečné momenty v naší zahradě a uchovejte si je jako vzpomínku na cestu kolem světa v Teplicích. Neváhejte se s nimi podělit na sociálních sítích, stačí, když nás na fotografii označíte, abychom se mohli podívat, jak se vám vyvedla návštěva v zahradě. Pokud se chcete vzdělávat v oblasti botaniky či zahradnictví, využijte k tomu náš nový informační systém rozmístěný po celém areálu. V něm se vám snažíme představit ty nejzajímavější rostliny či oblasti, které stojí za povšimnutí. Děti se mohou zabavit ve venkovní expozici poučnou hrou Geofun a za odměnu si mohou pochutnat na zmrzlině v Cukrárně u botanika. Malé návštěvníky potěší i živočichové, které dotvářejí atmosféru uvnitř skleníku. Ať už jsou to ohromné plodožravé piraně nebo madagaskarský gekon felsuma, který dokáže šplhat po skle. Nechte děti rozklíčovat názvy rybiček podle obrázků umístěných vedle akvárií. Poučení, zábavu a inspiraci nalezne v naší zahradě každý. A jistě vás potěší, že 30. července si návštěvu můžete zpříjemnit koncertem Trombonetty Praha. Otevírací doba a vstupné je vždy aktuální na našich webových stránkách www.botanickateplice.cz.

Botanická zahrada Teplice