Hudební festival Ludwiga van Beethovena se letos podařilo zachránit. Divákům se v on-line podobě představí celkem 14 koncertů z 8 festivalových měst. Na začátku čekalo organizátory těžké rozhodování. Do poslední chvíle vyčkávat, zda se podmínky zlepší a dovolí uspořádat koncert pro živé publikum, nebo se přesunout do internetového prostředí. 
„Uspořádat festival obnáší měsíce příprav, proto varianta on-line koncertů byla v podstatě jediným řešením, jak letošní ročník zachovat. Ten loňský jsme museli bohužel zrušit a stejnou situaci jsme nechtěli opakovat tento rok,“ vysvětluje Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie Teplice, která Beethovenův festival pořádá.
     Filharmonie proto využila zkušeností, kte­­ré získala v posledních měsících na­tá­če­ním symfonických a komorních kon­cer­tů. Novinkou je, že se nenatáčí pouze v domovských Teplicích, ale i na dalších 7 festivalových místech, jak by bylo obvyklé za normálních okolností. 
     „Již na začátku jsme se odklonili od myšlenky živě přenášených koncertů a dali jsme přednost vysoce profesionálnímu výsledku. Každý kon­­cert je předtáčen a prochází pečlivým zpracováním jak obrazu, tak zvuku. Mimo jiné tak vzniká i unikátní archiv nejen pro samotný festival, ale i pro spolupracující města, která mohou materiál využít ke svým propagačním účelům,“ říká za organizační tým festivalu Magdaléna Jenčíková.


     Natáčení festivalu, který je největším hu­debním svátkem klasické hudby v Ústeckém kraji, je velmi organizačně náročné. Produkce se musí potýkat s různými technickými podmínkami, které vyplývají z konkrétních míst. Štáb už si vyzkoušel práci na zámku v Klášterci nad Ohří a pokračovat bude na zámku v Děčíně, v oseckém klášteře, v Jimlíně nebo v kostelích v Mostě, Chomutově a Litoměřicích. Realizace se odehrává v produkci Ponte Records, pod vedením zkušeného režiséra Jaromíra Malého. 
     „Jednoznačný dík patří všem, kteří festival dlouhodobě podporují. Ať už je to město Teplice, Ministerstvo kultury, Státní fond kultury, Ústecký kraj nebo jednotlivá města, kde se koncerty konají. Bez nich by festival, ani v této omezené podobě, nevznikl,“ dodává ředitel filharmonie Dietz.
     Program ani v on-line podobě není ošizen. Hned zahajovací koncert vzdal hold Ludwigu van Beethovenovi provedením jeho Symfonie č. 9 „S Ódou na radost“. Se Severočeskou filharmonií Teplice vystoupí i Český filharmonický sbor Brno. 
 
     Premiéry koncertů budou zveřejňovány dle programu na nových webových stránkách www.beethovenfestival.cz a díky internetu bu­dou přístupné bez omezení všem zájemcům.