Červen je ideálním měsícem pro návštěvu botanické zahrady. V tuto dobu kvete široká škála rostlin – od okrasných dřevin, přes letničky až po trvalky. A i když svatý Medard osmého června hrozí čtyřiceti dny deště, proti kráse květů nic nezmůže. Postupně rozkvétají nejrůznější trvalky jako jsou oranžovo-žluté třapatky, růžově kvetoucí třapatkovky až po modré odstíny hledíků se zajímavě tvarovanými květy. Skalky jsou v plném květu provoněné mateřídouškou a rozzářené květy hvozdíků. Po dešti si na své mohou přijít fotografové, neboť kapičky vody na rostlinách vytvářejí nezaměnitelnou atmosféru.

     Pro sběratele léčivých rostlin nastává důležitý moment, který nesmí zmeškat. Nastává totiž svatojánská noc, která se slaví v předvečer svátku Jana Křtitele. Ta je neodmyslitelně spjata s oslavami letního slunovratu. Věřilo se, že byliny sbírané o svatojánské noci mají čarovné účinky a jejich léčivá síla je v této době největší. V naší botanické zahradě byste tak neměli vynechat naši expozici věnovanou užitkovým a léčivým rostlinám. Důležitým prvkem svatojánských slavností byla kytice, která zpravidla obsahovala devět bylin, spoustu z nich naleznete i v naší botanické zahradě. Bylina svatého Jana neboli třezalka tečkovaná obsahuje přes 150 účinných látek a své využití nalezla při léčbě nespavosti a stresu. Pelyňku pravému se přezdívá svatého Jana bylina a užívá se při nechutenství, střevních a žlučníkových kolikách. Věděli jste, že se přidává do mnoha hořkých či nahořklých alkoholických nápojů jako je likér Absint nebo víno Vermut? 
     A co dělat, když se vyplní Medardova pranostika a bude čtyřicet dní kapat? Skleníkový komplex toho má mnoho k nabídnutí. V mexických polopouštích nebo na suchém jihozápadě Madagaskaru na vás pršet určitě nebude, ale jakmile vstoupíte do tropického deštného lesa, pohltí vás vlhký vzduch, který mnoho tropických rostlin vyžaduje. Vaši pozornost mohou vzbudit modrofialově zbarvené opadané květy a semena obklopená světle hnědým vytrvalým kalichem. Abyste zahlédli rostlinu, ze které se tito parašutisté snášejí, je nutné zvednou hlavu vzhůru a hledat. Tyto květy patří rostlině, která se jmenuje Petrea volubilis a je to jedna z velmi dekorativních lián, která se pěstuje v tropických oblastech celého světa. Obdivovat můžete gigantické květy podražce obrovského, jehož masité květy lákají opylovače, kterým je převážně dvoukřídlý hmyz (mouchy). 
     Po procestování celého světa za jediný den na vás může padnout únava a energii můžete načerpat v naší Cukrárně u Botanika, kde se všechno propojí dohromady. Viděli jste v tropickém skleníku kávovník a kakaovník? Jejich zpracované plody máte před sebou na stole ve formě kávy a dobrého čokoládového zákusku. Neváhejte a přijďte k nám opět načerpat energii a oddechnout si od starostí. Otevřeno máme denně kromě pondělí a více o teplické botanické zahradě se dočtete na www.botanickateplice.cz
 
Botanická zahrada Teplice