Atmosféra kolem pandemie je hodně náročná pro nás všechny – toto konstatování ale není žádné „objevení Ameriky“. A tak než se k tomu neustále vracet a přidávat většinou stále opakující se rozumy, zahleďme se trochu dopředu. Připomeňme si pár tipů, kam si vyšlápneme až přijde to pravé jarní prosluněné počasí a protipandemická opatření budou rozvolněná. Ústecký kraj je často stále ještě vnímán spíš přes průmysl, elektrárny a uhlí. Ale to už dávno není to hlavní. Mezi priority patří rozvoj turistiky, cestovního ruchu a lázeňství. V kraji máme mnoho krásných a atraktivních cílů pro víkendové výlety i dovolenou.
 
Nejšikmější věž
Přímo v Ústí nad Labem mají unikátní památku – Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Kostelním náměstí, který se pyšní nejšikmější věží ve střední Evropě. Vychýlení věže o 200,9 centimetrů ji řadí mezi pět nejšikmějších věží v celé Evropě – hned za proslulou věž v Pise. Šikmou věž má svatostánek od roku 1945. V dubnu tohoto roku bylo totiž město bombardováno, nálety si vyžádaly přes 500 obětí. V blízkosti kostela explodovaly tři pumy, které jej výrazně vychýlily. Ústí tak získalo nejšikmější věž na sever od Alp. Turisté i místní si nově mohou prohlédnout kostel nasvícený nejrůznějšími barvami. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je raritní historickou památkou, která stojí za návštěvu.


Mariina skála
V okrese Děčín vrtulník vynesl na Mariinu skálu u Jetřichovic konstrukci nového altánu. Altán je tvořen ocelovou nosnou konstrukcí, která je opláštěna modřínovým dřevem. Svým vzhledem vychází z původního altánu z roku 1856. Během času altány na vrcholu Mariiny skály svou podobu měnily, změnám podléhal i jejich účel, kromě turistického využití byly využívány například také jako stanoviště požárních hlídek. Předchůdcem současného altánu byla dřevěná konstrukce z roku 2006, jejíž dřevěné nosné trámy dožily a správa národního parku vstup do altánu v roce 2018 uzavřela. Volba žárově pozinkované nosné konstrukce zajistí delší životnost, dřevěné opláštění bude možné dle potřeby snáze obnovit. Návštěvníkům se altán otevře po začátku turistické sezóny, tedy po Velikonocích.

Výstup na Říp
Horu Říp v okrese Litoměřice (na úvodním fotu) zná každý, počínaje pověstí o praotci Čechovi přes rotundu sv. Jiří a sv. Vojtěcha na vrcholku až po poučku, že alespoň jednou za život by měl na tuto horu vystoupit každý pravověrný Čech. Zatímco dnes je rotunda na vrcholku Řípu ztracená v moři zeleně, podle starších kreseb a obrazů víme, že na Řípu žádné lesy nerostly. V dnešní době na nemnoha holých místech Řípu rostou vzácné druhy rostlin, například locika vytrvalá, žlutý křivatec český, růže galská, skalník celokrajný a kosatec nízký. Jednou z největších událostí na Řípu bylo velké shromáždění lidu – tábor svolaný 10. května 1868. Na akci navázalo slavnostní vyzvednutí základního kamene pro stavbu Národního divadla v Praze. Říp má ještě jednu zvláštnost: magnetit v čediči tropí neplechu, například odchyluje střelky kompasů.
 
Hasičská historie
Nové informační centrum s interaktivním muzeem hasičství v Jirkově (jediné svého druhu v České republice) v okrese Chomutov je dobrý tip na další výlet. Zde můžete načerpat turistické informace neobvyklým způsobem. Čekají na Vás audiovizuální projekce pamětihodností, významných osobností Jirkova a zajímavosti z historie až po současnost. Mají zde plastický model města a virtuální rozhlednu. Seznámíte se s historií a prací hasičů, a ještě se při tom výborně pobavíte Vy i Vaše děti. Součástí stále výstavy vývoje hasičské techniky a historie dobrovolného hasičského sboru v Jirkově je interaktivní počítačová hra simulující hasičský výcvik, zásah u dopravní nehody a hašení požáru. Infocentrum a muzeum najdete v Tyršově ulici.

Lázeňský dům Beethoven
V okrese Teplice, v samém centru lázeňského města Teplice v Čechách se nachází Lázeňský dům Beethoven. Své jméno dostal po slavném hostu Ludwigu van Beethovenovi, který se v teplických lázních léčil v letech 1811 a 1812. V komplexu teplických lázní je tento léčebný dům největší a zároveň nejstarší budovou. Celé vnitřní nádvoří zaplňuje THERMALIUM. Jde o komplex léčebných bazénů s čistě termální vodou. V THERMALIU je k dispozici i bazén plavecký. Součástí komplexu je také Kneippův chodník a několik druhů saun, včetně finské a parní. Unikátní soubor historické lázeňské architektury a zástupy slavných jmen v knize hostů byly impulsem ke vzniku přezdívek Teplic: Malá Paříž a Salon Evropy. Více informací najdete na www.lazneteplice.cz.

Thermalium, Lázně Teplice v Čechách

Jedinečná jízda
Zipline Klíny v okrese Most je atrakce, která je v České republice unikátní. Jedná se o přejezd osoby po ocelovém laně zajištěné na kladce s elektromotorem ze Sport areálu Klíny přes Šumenské údolí na protější kopec (1400 metrů), odtud zpátky na původní kopec dolů k nástupišti lanovky (800 metrů) a lanovkou zpět nahoru. Celkem 2,2 km adrenalinové jízdy v krásné krušnohorské přírodě s dechberoucím výhledem na Krušné hory a České středohoří. Osoba sviští ve výšce až 150 metrů nad zemí rychlostí až 75 km/hod. Je to nejdelší zipline v ČR, 5. nejdelší v Evropě a 20. nejdelší na světě. Atrakce je součástí Sport areálu Klíny v Krušných horách, což je moderně vybavené rodinné středisko, které funguje v zimě i v létě. ZIPLINE KLÍNY je atrakce pro odvážlivce téměř všech věkových kategorií.

Za štěstím a pro radost
Kostely, které mají na podlaze trávu a místo střechy nebe, přitahují milovníky architektury, tajemných příběhů i romantické duše. Navíc výletníkům často slibují zvláštní energii, která skvěle dobije baterky. O titul nejznámějšího kostela bez střechy se uchází gotický chrám Panny Marie se zvonicí v Panenském Týnci u jižního okraje okresu Louny. Prý je to místo prodchnuté štěstím: stojí na místě, kde se kříží dvě silné léčivé pozitivní zóny, takže pobyt v jeho zdech přináší optimismus, dobrou náladu a radost ze života. Neví se, kdy přesně byl založen, ale střechu nikdy neměl: stavět se v Panenském Týnci začalo kolem roku 1316 a ani za sto let se kostel nepodařilo dokončit.

(red.)