Květen je přelomový měsíc pro zahradníky, zahrádkáře a botanické zahrady, protože vyhlížejí tři ledové muže – Pankráce (12. 5.), Serváce (13. 5.) a Bonifáce (14. 5.). Tyto tři muži s sebou obvykle přinášejí výrazné ochlazení, déšť a noční mrazy, které mohou poškodit kvetoucí rostliny a v mnoha případech napáchat nenávratné škody. Teprve až ledoví muži odejdou, nastává ten správný čas vysazovat do venkovní expozice letničky, teplomilné rostliny a přestěhovat subtropické rostliny v nádobách. V naší botanické zahradě vám představujeme rostliny ze vzdálenějších zemí, které byste čekali spíše ve skleníku nežli venku. Patří mezi ně Mexiko, Chile, Jižní Afrika nebo Nový Zéland. Mnoho pěstovaných rostlin z těchto oblastí je schopno přečkat naši zimu ve venkovních podmínkách, jiné se musí schovávat a své uplatnění najdou až po „zmrzlých“. V tento čas nastává v botanické zahradě velké stěhování a zahradnické práce jedou na plné obrátky.
     Neznamená to, že by nebylo do půlky května v botanické zahradě co k vidění. Od dubna postupně rozkvétají nejrůznější kultivary tulipánů, kterých máme v zahradě přes 100. Květen je také hlavním obdobím, kdy kvetou pěnišníky neboli rododendrony, jež najdete v sekci věnované východní Asii a v našem malém arboretu. V plném rozpuku jsou horské rostliny na našich skalkách, ať už to jsou orlíčky, plamenky či trávničky. Většina stromů má již svěže zelené listy, ale jeden druh si dává načas. Jmenuje se nahovětvec dvoudomý a jeho rodové jméno odkazuje na nahé větve. To je z toho důvodu, že listy pozdě raší a brzy na podzim opadávají. V botanické zahradě máme dva exempláře, kterým musí být přes 100 let a řadí se k našim nejstarším rostlinám. Pod nimi rozkvétá sbírka kakostů, která potěší každého návštěvníka a pomůže v inspiraci zahrádkářům pro osázení stinných koutů.
     Mnoha rostlinám ochlazení a případný ranní mráz v polovině května neuškodí, protože jsou na určité výkyvy přizpůsobené (neboli adaptované). Třeba takové horské rostliny neboli skalničky. Ty často vytvářejí souvislé polštáře, které mnohem lépe zadržují teplo a citlivé části jsou chráněny před mrazem. Nebo si vzpomeňte na takové chundelaté koniklece! Pokryv chlupů (odborně trichomů) má za úkol chránit rostlinu před nepřízní počasí. Ačkoliv většina konikleců odkvetla již v dubnu, obdivovat můžete jejich plody vybavené chmýřím, které napomáhá dobrému rozšiřování větrem. 
     Náš malý tip na závěr. Květen je měsícem lásky a nesmí se zapomenout na polibek pod rozkvetlým stromem. Mluví se o třešni, ale k tomuto účelu jistě dokáže posloužit jakýkoliv jiný stromek z čeledi růžovitých. U nás můžete využít stařičkou a křivolakou jabloň, která svými bílými květy prozáří celý kout věnovaný rostlinám východní Asie. Až přijdete do botanické, zeptejte se na pokladně. Tam vás jistě rádi nasměrují tím správným směrem. Otevřeno máme denně kromě pondělí a více o teplické botanické zahradě se dočtete na www.botanickateplice.cz.
 


Botanická zahrada Teplice