Již od roku 2019 je Ústecký kraj zapojen do projektu MPSV (Ministerstva práce a sociálních věcí) „Seniorská obálka“. Pro zapojení obcí bylo postupováno dle Manuálu MPSV – Spolupráce a distribuce Seniorské obálky. Aktuálně již není nutné vyžadovat pro zapojení obce souhlas MPSV. Novinkou je též kapesní verze tiskopisu. Takzvanou Seniorskou obálku Mini může mít každý u sebe. Obě obálky jsou nyní navíc vybaveny informacemi o očkování majitele.

     Seniorské obálky slouží v situacích ohrožení zdraví nebo života a v případě potřeby pak pomohou složkám IZS urychlit záchranu života. Díky úspěchu domácí Seniorské obálky, kterou zájemci umísťovali ve svých domovech na vnitřní stranu vchodových dveří či dveře lednice, se projekt Senioři v krajích rozhodl udělat také menší, kapesní verzi obálky. Mini obálka se díky rozměrům necelých 8 × 10 centimetrů vejde do peněženky či kapsy. Senior, člověk se zdravotním postižením či omezením nebo řidič ji tak může mít neustále při sobě. Seniorské obálky neboli I.C.E. karty (In Case of Emergency, z angličtiny: Použít v případě nouze), sestavil projekt Senioři v krajích MPSV ČR. 

     Seniorské obálky, pokyny k jejich užívání a osvětový leták lze zdarma stáhnout na webu Ústeckého kraje Seniorská obálka: Senioři a handicapovaní: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz).

(zdroj: mesto-kadan.cz)