Ženy jsou pod stále pod větším tlakem. Musí být krásné, sebejisté i profesně úspěšné. Jedna bulka na prsou ale může otočit kormidlem života i hodnot. Ložisko zhoubného nádoru v prsní tkáni je u nás po rakovině kůže nejčastěji diagnostikovaným onkologickým onemocněním. 

      Každá žena by měla svá prsa znát. Jako prevence se doporučuje především samovyšetření prsu, které by měla každá žena provádět minimálně jednou měsíčně. „Když si žena nahmatá bulku, měla by hned navštívit lékaře. Podle věku ženy následuje vyšetření ultrazvukem nebo mamografie, při podezřelém nálezu je doplněna biopsie. Podle výsledku se pak určí další postup, v případě negativity sledování pacientky, v případě pozitivity onkologická léčba. Odkládání dalšího vyšetření ze strachu z čehokoli rozhodně nedoporučuji,“ říká MUDr. Andrea Pásztorová, radiační onkoložka z Protonového centra v Praze (PTC). 
     Čím dříve je rakovina zjištěna, tím bude její léčba úspěšnější, s menšími komplikacemi a nežádoucími účinky. Pokud je rakovina prsu odhalena včas, existuje velká naděje na kompletní uzdravení. Možnosti léčby jsou dnes velmi pokročilé. Postupuje se podle doporučení lékaře, který při výběru vhodného způsobu bere v úvahu všechna specifika pacientovy situace. 
     Paní Růžena se při podezřelém nálezu v prsu ihned objednala ke své lékařce, která ji poslala na mamograf. Protože ten ukázal podezřelý nález, podstoupila biopsii, bohužel však s pozitivním nálezem. Ze dne na den se jí zhroutil svět. Slzy jí svým humorem stíral její manžel. „Dokázal se povznést i nad tvrdá fakta, a tím svým vtipem mě povzbuzoval. Říkala jsem si, že to nevzdám. A tak jsem to brala, jako kdybych měla angínu. Jsem zkrátka nemocná, tak se musím léčit,“ líčí vitální sedmdesátnice své odhodlání bojovat s nemocí. Paní doktorka z Českých Budějovic ji následně poslala na CT na polikliniku a doporučila jí odstranění prsu. „Bez prsu to zvládnu, říkala jsem si. Tedy jsem si ještě myslela, že se vyhnu chemoterapii a ozařování,“ vypráví svůj příběh. 

Bezpečná léčba
     U pacientek s karcinomem prsu jsou ve většině případů kombinovány různé léčebné metody, nejčastěji operace, chemoterapie a ozařování. V Protonovém centru mohou ženy podstoupit zdravotními pojišťovnami hrazenou protonovou léčbu, ozařování, která trvá několik týdnů. Protonová radioterapie je dnes uznanou standardní léčbou. Díky nejmodernější radioterapii mohou pacienti i během léčby pokračovat ve svých aktivitách, pracovním i osobním životě. 
Při protonové léčbě karcinomu levého prsu je možné ozářit prs a hrudní stěnu tak, že se minimalizuje nežádoucí ozáření srdce, věnčitých tepen a plic. Tím je možné předcházet riziku vzniku srdečních a plicních onemocněních, které by se při jejich ozáření mohly v horizontu 10-20 let projevit. 
     Zkušenosti s léčbou v Protonovém centru má i paní Růžena a říká: „Nádor byl větší, než se původně zdálo, a tak mi byla doporučena chemoterapie i ozařování. Dostala jsem čtyři dávky chemoterapie, každá trvala dvě hodiny. První dvě jsem snášela velmi dobře, až u třetí mi bylo trochu zle a bolelo mě celé tělo. Nejhorší byla čtvrtá.“ Poté ji čekalo ozařování. Paní doktorka z Českých Budějovic správně vyhodnotila situaci, a protože běžné ozařování by mohlo poškodit plíce i srdce, rozhodla se poslat pacientku do Protonového centra v Praze. „Nevěděla jsem, že takové centrum vůbec existuje. Chtěla jsem pro sebe to nejlepší a hned jsem na nabídku paní doktorky kývla,“ uvádí paní Růžena.
     Najednou vše dávalo smysl a hrálo jako sehraný orchestr. Netrvalo dlouho a byla objednaná na první konzultaci. „Připadala jsem si jako v pohádce. Skoro jsem se rozbrečela radostí. Takovou vstřícnost jsem nikde nezažila, a to jsem skoro z oboru, takže vím, jak to občas v nemocnicích chodí a co se může přihodit,“ říká bývalá zdravotní sestra. 

Přísná opatření a bezpečí pacientů
„Pacienti jsou vždy na prvním místě. Chceme, aby se u nás cítili bezpečně. Zvláště pak v době celosvětové pandemie koronaviru. Onkologickou léčbu nelze pacientům přerušit, nebo odložit, proto jsme přijali řadu opatření, abychom ochránili jak zdraví našich pacientů, tak i zaměstnanců,“ říká Kateřina Krejbichová, vedoucí Oddělení kvality. Na Protonové centrum se tak stále mohou obracet všichni pacienti, kterým bylo diagnostikováno onkologické onemocnění, s žádostí o konzultaci svého zdravotního stavu. Vyrozumění o vhodnosti protonové léčby dostane každý pacient max. do 48 hodin. 
     „Situace se naštěstí zatím nezhoršila. Nemáme více pacientek v pokročilejším stadiu, než tomu bylo před pandemií. Všechny spolupracují, dodržují naše koronavirová opatření a léčbu podstupují svědomitě a bez zbytečného přerušování,“ pochvaluje si přístup žen MUDr. Pásztorová a dodává: „Pokud se nádor podchytí v časném stadiu, je šance na úspěšnou léčbu velmi vysoká. Odkládání a zbytečná prodleva terapie by naopak mohly vést k posunu do vyššího, hůře léčitelného stadia nemoci.“

Protonová léčba  
• Léčba v Protonovém centru (PTC) je hrazena ze zdravotního pojištění.
• Kontaktovat Protonové centrum může kdokoli a ze všech krajů ČR.
• Nepotřebujete doporučení ani souhlas lékaře.
• V Protonovém centru léčí kromě již zmíněné léčby rakoviny prsu také nádorová onemocnění prostaty, plic, hlavy, krku, zažívacího traktu, mozku a míchy,  dále maligní lymfomy a nádory u dětí.
• Nejnovější informace najdete na webových stránkách www.ptc.cz a na Facebooku Centrum protonové léčby. Také je pro více informací možné zavolat na +420 222 999 000.