Už rok s malými přestávkami svírá svět koronavirus. Jak si stojíme v boji s pandemií? Odpovídá ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.
 
Pane ministře, setkáváme se v době, kdy nejen naše země čelí stále probíhající epidemii covid-19. Nabízí se proto otázka, jak současnou situaci v České republice vnímáte a hodnotíte? 
     Potvrzuje se, že pandemie sama od sebe nezmizí. Už loni v létě jsem před přílišným optimismem všechny, včetně pana premiéra, který ve svých videích „Čau lidi“ naznačoval, že už budeme žít jako dřív, varoval. A došlo na má slova, že dokud nebude k dispozici vakcína a nebude jí naočkována většina populace, je to soužití s virem soužitím s tygrem v kleci. Hnutí ANO je po celou dobu pandemie spíše pro rozvolňování, pan premiér Babiš měl spory s ministrem Vojtěchem ohledně nošení roušek, pan ministr Havlíček dlouhodobě propaguje mírnější postup. ČSSD je po celou dobu opatrnější a po celou dobu se na základě dat a čísel nakažených ukazuje, že náš obezřetný postoj je ten správnější. Teď je situace o to těžší, protože se nové mutace šíří rychleji a snadněji. To nás nutí přijímat přísnější opatření. Ta naštěstí začínají zabírat a počty nakažených pomalu klesají. 
 
Část lidí už je z opatření unavená, ten čas, kdy se omezují, už vnímají jako příliš dlouhý, co byste jim vzkázal? A nemáte někdy chuť opustit ministerskou funkci a odpočinout si?
     Aby ještě nějakou dobu vydrželi. Nikoho z nás omezení netěší, ale týkají se nás všech. Obětujeme se všichni, v zájmu ochrany životů. Není to rozhodně lehké, ale naprostá většina lidí to chápe, restrikce dodržují. Všichni už asi bohužel máme ve svém okolí někoho, kdo covid prodělal, mnoho lidí přišlo o své rodinné příslušníky, přátele. Proto by ochota omezit co nejvíce své sociální kontakty měla být co největší. Bojujeme společně za životy našich spoluobčanů a také za to, aby nemocnice a v nich pracující personál nezkolaboval. Přeplnění nemocnic a nedostatek personálu je velký problém, který přijatými preventivními kroky mírníme. Děláme maximum, ale chápu, že lidé jsou unavení a otrávení, i já toho už mám občas doslova „plné zuby“. Pandemie je přírodní katastrofa, podobně jako povodně, je potřeba se jí postavit čelem, ne utíkat. Jsem ministr vnitra, nic nevzdávám, to není můj styl. 
 
Zdravotnický systém a zdravotníci jsou už nějakou dobu nesmírně přetížení, vydávají enormní množství sil na záchranu lidských životů, několik měsíců pracují opravdu na maximum, co byste jim vzkázal? 
     Předně jim obrovsky děkuji. Vážím si všech zdravotníků, kteří se vydávají ze všech svých sil a bohužel už se vyskytl i případ kolapsu z vyčerpání, je to pro ně obrovská výzva, které čelí velmi statečně. Nebýt jich, jsme dneska v obrovském průšvihu. Každý jeden zdravotník je pro mě každodenní hrdina. Je smutné, že je někteří lidé kritizují, nevěří jim. Konají se demonstrace, které potenciálnímu šíření viru nahrávají. Tito lidé jsou frustrovaní, ale bohužel si v emocích neuvědomují, že zdravotníky budou jednou potřebovat, ať už kvůli covidu-19 anebo jakékoli jiné nemoci. Jestli nám něco koronavirová krize ukázala, pak mimo jiné právě to, jak jsou zdravotníci i celý Integrovaný záchranný systém nepostradatelní. Poděkovat je namístě také hasičům, policistům i armádě, i bez nich bychom to nezvládli. 
 
Je to zhruba rok od prvního lockdownu, co je od té doby jinak? Máme to nejhorší za sebou?
     Covid je za tu dobu mnohem více rozšířený, už přes milion lidí se virem nakazilo. Šíří se nové formy viru, přibývají tisíce nakažených každý den, to je problém. Chci být i optimistický, máme vakcíny. Očkování je jedinou možností, jak koronavirus definitivně porazit. Vakcinace v České republice běží, očkujeme podobným tempem jako ostatní státy a dobrou zprávou je, že v průběhu března a dubna budeme mít k dispozici mnohem větší množství vakcín. Tím pádem budeme moci očkovat ještě více. Co největším tempem tak, aby společnost získala kolektivní imunitu. Chci apelovat na všechny, nebojte se očkovat. Jen proočkování většiny populace nám zajistí, že se situace zlepší a stabilizuje. Do té doby prosím všechny o trpělivost, děláme vše pro to, abychom to společně co nejdříve zvládli. 

(red.)