V České republice je možné absolvovat dobrovolné antigenní testy na covid-19, které jsou pro osoby se zdravotním pojištěním v České republice v současnosti poskytovány zdarma. Testování není věkově omezeno.

     Preventivní antigenní testování není primárně určeno pro symptomatické pacienty (tj. osoby s příznaky onemocnění covid-19) nebo pro osoby v karanténě. Mezi nejčastější příznaky covid-19 patří teplota větší než 37, 3 °C, suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta čichu nebo chuti, zažívací obtíže. I nadále platí, že osoby s příznaky onemocnění kontaktují svého praktického lékaře, který indikuje potřebné vyšetření nebo vystaví žádanku na PCR test. Osoby v karanténě musí 5. – 7. den absolvovat PCR test, který indikuje praktický lékař nebo krajská hygienická stanice.

     Kdo se může jít nechat otestovat?Otestovat se mohou nechat všechny osoby, které jsou účastny veřejného zdravotního pojištění v České republice. Na odběrovém místě předloží průkaz pojištěnce nebo náhradní doklad. Pojištěnci se mohou nechat otestovat opakovaně, avšak nejvýše 1× za 3 dny. Nejedná se o jednorázovou akci jako v jiných zemích. Vyšetření se neprovádí u osob, u kterých uplynulo méně než 90 dní od prvního pozitivního výsledku PCR testu, a u osob, kterým byl v posledních 5 dnech proveden PCR test nebo antigenní test s negativním výsledkem.

Kde se provádějí antigenní testy?

Testování probíhá ve dvou sítích, které jsou dle potřeb posilovány:

  1. síť antigenních odběrových center (AOC) v již provozované páteřní síti odběrových míst v jednotlivých krajích,
  2. u praktických lékařů a ambulantních specialistů, kteří se do testování zapojují.

K posílení odběrových center a míst jsou v případě potřeby někde využity mobilní odběrové týmy Armády ČR a Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR).

Jak se testování zúčastnit?

  1. Na webu Ministerstva zdravotnictví (MZ) naleznete seznam odběrových míst (https://koronavirus.mzcr.cz).
  2. V levém sloupci kliknete na třetí odkaz ze shora, tj. Testování RT-PCR a antigenní metodou.
  3. Kliknete na první obrázek zleva, tj. Antigenní testování.
  4. Zvolíte si odběrové místo.
  5. Na webu odběrového místa si zarezervujete datum a čas Vašeho testu.

Co Vás čeká na odběrovém místě?

     Ve Vámi zvoleném termínu se dostavte na odběrové místo. Mějte u sebe průkaz pojištěnce (či náhradní doklad) a občanský průkaz. Na odběrovém místě se řiďte pokyny personálu. Bude Vám proveden odběr z nosohltanu. Po odběru vyčkejte ve vyhrazeném prostoru na výsledek testu. Výsledek se dozvíte do 20 minut. Dle výsledku testu obdržíte instrukce k dalšímu postupu.

     Antigenní testy jsou rychlé, výsledek je do 20 minut. Osoby bez příznaků onemocnění šíří covid -19 zcela nevědomě. Je třeba vědět, že nakažené osoby jsou infekční již dva dny před tím, než se u nich projeví první příznaky nemoci. U některých nakažených osob se dokonce žádné příznaky neprojeví. Infekční mohou být i osoby, které se cítí zcela zdravé. Cílem dobrovolného preventivního testování veřejnosti s využitím rychlých antigenních testů je včasné odhalení infekčních osob a zamezení dalšího šíření nákazy.

Centrální rezervační systém

     Centrální rezervační systém poskytuje občanům přístup jak k rezervaci testu na covid-19, tak k rezervaci termínu očkování proti SARS-CoV-2, a to z jediného místa (web MZ ČR: https://crs.uzis.cz/).

     S dotazy ke covid-19 se obracejte na celorepublikovou bezplatnou informační linku ke koronaviru 1221, která je k dispozici v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16:30 hodin. 

     Děkujeme, že dodržujete stanovená pravidla a pomáháte tak chránit sebe i své okolí.

     Tuto zprávu jsme uveřejnili dne 9.3.2021. Vzhledem k tomu, že se informace průběžně mohou měnit, a Vy tuto zprávu čtete za delší dobu, doporučujeme použít výše uvedenou celorepublikovou informační linku ke koronaviru 1221.

(zdroj: mzcr.cz)