Druhá polovina ledna 2021 se stává životním milníkem pro 18 klientů s mentálním postižením, kteří se z Domova pro osoby se zdravotním postižením (DOZP) Zátiší stěhují do nově zrekonstruované budovy v blízkosti centra Litvínova. Slavnostního otevření komunitního bydlení se zúčastnili také zástupci Ústeckého kraje, náměstek hejtmana Jiří Kulhánek, předsedkyně výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality Drahomíra Karasová a vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková.

     „Nové komunitní bydlení pro klienty DOZP v Litvínově je dobrým příkladem začlenění lidí se zdravotním postižením do prostředí, kde se přiblíží životu běžné společnosti. Zaujal mne citlivý přístup naší organizace, jejíž zaměstnanci velmi dbali při vybavení jednotlivých domácností a pokojů na individuální potřeby našich klientů (viz úvodní foto). Velmi dobře a citlivě byla zvládnuta i rekonstrukce památkového objektu, který si zachoval svůj specifický ráz stavby z dvacátých let minulého století. Všem, kteří se na tomto náročném projektu podíleli, patří velké poděkování,“ uvedl při prohlídce objektu náměstek hejtmana Jiří Kulhánek.

     Projekt je z 95 procent financovaný Evropskou unií a Ústecký kraj ho podpořil rozšířením počtu zaměstnanců v přímé péči. V roce 2017 byl Ústeckým krajem schválen již druhý transformační plán pro příspěvkovou organizaci, který dává další možnost klientům se zdravotním postižením žít v komunitním prostředí. Cílem je začlenit chráněné osoby co nejvíce do běžné společnosti.

Kuchyně jsou moderně vybaveny

     Klienti si budou dopřávat velké soukromí v domácím prostředí a s větší možností trávit volný čas po svém, kdy ale vždy budou mít pracovníka připraveného jim pomoci, protože se jedná o klienty s vysokou mírou podpory. Mají zde veškeré zázemí obvyklé v bytě, ale ze strany personálu Domovů sociálních služeb Litvínov intenzivní podporu při nácviku dovedností. „Služba pracovníků centra je 24 hodin denně. Také moderní elektronika nám pomáhá. Rozsvítí se led světlo na zařízení a pracovnice ví, že někdo odešel z pokoje a například otevřel dveře koupelny. Víme o jeho pohybu, a když neprojde, tak se jdeme podívat, co se děje,“ říká Kateřina Schmiederová, vedoucí sociálního úseku a terapeutických dílen.

     Všechny byty jsou umístěny v jednom objektu, mají samostatné vchody – jedná se o oddělené bytové jednotky se standardním vybavením. Nachází se zde čtyři domácnosti. Jedna je ryze mužská, ostatní smíšené. Mužů je v bytě šest a mají k dispozici dva dvoulůžkové a dva jednolůžkové pokoje. Z prostorného obývacího pokoje s kuchyní vstupují do jednotlivých soukromých místností. „Náš interní název je kruhová domácnost,“ prozradil ředitel Domovů sociálních služeb Litvínov Vladimír Vopelka. 

     Ve smíšených domácnostech jsou dva byty pro tři klienty a jeden pro šest osob. Počítali jsme s tím, že se ve vyšším věku mohou přidat zdravotní potíže, proto jsou postele polohovatelné a na dálkové ovládání. Také koupelna je přizpůsobena zdravotním hendikepům a vana má zvedací zařízení. Z výtahu se klient dostane bezbariérově do zahrady. Některé pokoje mají balkóny, další vchod na terasu.

(zdroj: kr-ustecky.cz)