Přinášíme Vám článek, který vyšel v roce 2020 v prosincovém vydání tištěného RegioRevue.

Zipline Klíny bude unikátní atrakce v České republice. Zatím v ČR žádná takovýchto rozměrů a použité technologie postavena nebyla. Jedná se o přejezd osoby po ocelovém laně zajištěné na kladce s elektromotorem ze Sport areálu Klíny přes Šumenské údolí na protější kopec (1400 metrů), odtud zpátky na původní kopec dolů k nástupišti lanovky (800 metrů) a lanovkou zpět nahoru. Celkem 2,2 kilometrů adrenalinové jízdy v krásné krušnohorské přírodě s dechberoucím výhledem na Krušné hory a České středohoří. 
Osoba bude svištět ve výšce až 150 metrů nad zemí rychlostí až 75 km/hod.
 
     Nejdelší zipline v ČR, 5. nejdelší v Evropě a 20. nejdelší na světě.

 
     Atrakce bude součástí Sport areálu Klíny v Krušných horách, což je moderně vybavené rodinné středisko, které funguje v zimě i v létě. Celoročně je v provozu hotel s wellness, restaurace s vlastním pivovarem a sportovní hala s lezeckou stěnou. V zimě si v areálu mohou návštěvníci zalyžovat na několika sjezdovkách s čtyřsedačkovou lanovkou nebo zajezdit na běžkách po upravených tratích. Nechybí ani lyžařská škola, půjčovna lyží a Mammut bar. V létě je v provozu bikepark s čtyřsedačkovou lanovkou, bobová dráha, lanový park, lezecká stěna, půjčovna kol a koloběžek, minigolf, hřiště, Mammut bar a další… Už zde chybí jen přejezd přes údolí 🙂
     Projekt ZIPLINE KLÍNY vznikl výletem dvou odvážlivkyň prozkoumávat krásy středoamerické Kostariky a návštěvou dlouhých zipline v pralese. Když se Alena Dalecká, jedna z odvážlivkyň, která pracuje ve Sport areálu Klíny v Krušných horách a stará se o sportovní a zážitkovou agenturu ZIMLET Klíny (pozn. ZIMLET Klíny, s.r.o. je společnost, pod kterou bude zipline realizována a provozována), vrátila, napadlo ji využít sportovní areál s čtyřsedačkovou lanovkou a krásné Šumenské údolí s protějším kopcem a vznikl unikátní projekt, nejdelší zipline v České republice a 20. nejdelší na světě.

     Nyní je projekt ve fázi před dokončením výstavby a spuštěním provozu. Již jsou postaveny všechny tři stanice a jsou natažena a napnuta lana mezi stanicemi. Čeká se na příjezd pracovníků italské firmy, která technologii zipline dodává, aby provedla testování, nastavení a zaškolení personálu. Poté proběhne kolaudace, certifikace, doladí se detaily a provoz bude zahájen. Otevření zipline proběhne v průběhu měsíce prosince 2020, pokud nebudou trvat omezení s koronavirem.
     Provozovatelé připravují spuštění rezervačního systému, kde bude možné zakoupit vstupenky a naplánovat termín. Očekává se velký zájem o atrakci, tak je možné, že budou místa rychle obsazena. Kapacita odbavení bude cca 10 jízd za hodinu. Zipline bude v provozu po celý rok, i v zimě.
     Blíží se Vánoce a jízda na zipline může být dobrý tip na originální dárek. V rezervačním systému bude možné dárkový poukaz na jízdu zakoupit a obdarovaný se pak jen do rezervačního systému přihlásí, vyplní kód z poukazu a termín jízdy si sám naplánuje dle volných míst.

     ZIPLINE KLÍNY bude atrakce pro odvážlivce téměř všech věkových kategorií. Starší děti a dospělí budou moci jet samostatně a malé děti budou moci jet v tandemu s dospělým.
     Zajímavostí je, že ZIPLINE KLÍNY bude kvůli malému převýšení jako první na světě používat kladky s elektropohonem. Zatím nikde ve světě použity nebyly. Bude to fungovat tak, že klient pojede nejprve vlastní setrvačností a kousek před koncem, když začne kladka zpomalovat, sepne elektromotor a doveze osobu do stanice.
     Celkové náklady na zipline jsou necelých 10 milionů korun. V loňském roce proběhla crowfundingová kampaň na hithitu (www.hithit.cz), kde měli lidé možnost předplatit si zvýhodněnou vstupenku a tím projekt podpořit. Bylo vybráno přes 600 000 Kč a peníze byly použity na náklady projektu. Přispěvatelé byli odvážní, na začátku nebylo vůbec jasné, že je projekt reálný a podaří se uskutečnit. Nakonec to vyšlo a již brzy se odvážlivci spustí mezi prvními přes údolí.

Rezervaci jízdenek lze provést na www.booking.zimlet.cz.