Připravila ale tři nové nahrávky koncertů dostupné on-line

     První polovina prosince patřila ve filharmonii po několik desetiletí přípravám na Vánoční a Novoroční koncert. Letos zůstávají hudebníci stále bez svého publika, nicméně v plném pracovním nasazení. Filharmonie realizuje nahrávky 3 koncertů, které se postupně dostanou i ke svým posluchačům. 

Ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

     „Situace stále není nijak příznivá. Vládní opatření zasáhla nejenom konec loňské koncertní sezóny, ale i tu letošní. V roce 2020 jsme museli zrušit už 78 koncertů v tuzemsku i zahraničí a ani výhled do budoucna nám nedává jistotu lepších zpráv,“ popisuje aktuální stav ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.
     Návrat do normálu tak připomíná alespoň realizace projektů tak, jak byly naplánovány, i když místo zaplněného sálu jsou instalovány mikrofony a kamery. Orchestr za nařízených bezpečnostních opatření zkouší, koncerty jsou nahrávány a postupně se objevují na internetových stránkách filharmonie. Jedná se o zajímavé akce s regionálním přesahem. 


     „Na prvním koncertě zazněly Námluvy Pelopovy, 1. díl trilogie Hippodamie, který jsme realizovali s dirigentem Jiřím Petrdlíkem a sólisty z Městského divadla v Mostě. Původně měl koncert zaznít v Praze v rámci 23. ročníku Melodramfestu u příležitosti dvojího jubilea skladatele Zdeňka Fibicha. Nakonec se jej podařilo uvést v této podobě a posluchači si výsledek mohou pustit na našich webových stránkách. Na druhém koncertě, který vznikl pod vedením našeho šéfdirigenta Petra Vronského, byla nahrána Symfonie č. 5 e moll Petra Iljiče Čajkovského a Symfonie – koncert pro violoncello e moll Sergeje Prokofjeva se sólistou Václavem Petrem. „Je to nejenom krásný, ale také náročný koncert, který díky nahrávání téměř připomíná práci v nahrávacím studiu. Tedy je zde velký důraz na přesné technické provedení, ale zapomínat nemůžeme ani na emoce. Ačkoli nám chybí publikum, už z první zkoušky bylo zřejmé, že orchestr je ve výborné formě a po pauze, kdy jsme se neviděli, hraje s radostí,“ vysvětluje šéfdirigent Severočeské filharmonie Petr Vronský. 
     „Tento koncert je nahrán přímo Českým rozhlasem a filharmonie rovněž získá jeho nahrávku. Stejně jako z třetího prosincového koncertu, který je realizován ve spolupráci s HAMU,“ dodává ředitel filharmonie. Filharmonie se nyní snaží aktuálně reagovat na stále se měnící situaci. Tu komplikuje především fakt, že tato organizace plánuje své koncertní aktivity dva roky dopředu. Hledají se proto nové termíny za zrušené koncerty a otázkou zůstává i kompenzace abonentní sezóny v Teplicích. Právě pro své příznivce v domovském městě připravila filharmonie jako malý dárek vánoční CD s Missou brevis Jiřího Pavlici, kterou Severočeská filharmonie uvedla v prosinci 2017. 
     „Je to malá pozornost za ­zrušený Vánoční koncert a také poděkování našim abonentům, kteří nám i přes současnou situaci zachovávají svou přízeň a my si toho v této těžké době nesmírně vážíme,“ uzavírá Roman Dietz.