Záchranáři Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje (ZZS ÚK) převzali na své výjezdové základně v Ústí nad Labem devět nových moderních sanitních vozů pořízených převážně Ústeckým krajem. Nová vozidla jsou vybavena specifickou zástavbou pro činnost zdravotnické záchranné služby, včetně nových technologií.

     Slavnostního předání se účastnil ředitel ZZS ÚK Ilja Deyl, jeho náměstek Petr Bureš, za Ústecký kraj Radim Laibl, radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví, dále Milan Rychtařík, předseda Výboru pro zdravotnictví a vedoucí odboru zdravotnictví Petr Severa.

Jeden ze záchranářů ukazuje moderní interiér sanitky

     Z devíti nových vozidel se na koupi šesti z nich výrazně finančně podílel Ústecký kraj. Celková pořizovací cena šesti sanitek se vyšplhala na 22 milionů korun (pořízeny byly z investičního účelového příspěvku poskytnutého právě Ústeckým krajem).

     Zbylá tři vozidla se pořídila z fondu investic ZZS ÚK, z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a z dotace Ministerstva zdravotnictví. „K tomu, abychom měli špičkové zdravotnictví, potřebujeme nejenom kvalitní lékaře, ale také kvalitní vozidla záchranné služby. Každá promrhaná minuta může mnohdy stát život pacienta. Věřím, že tato moderně vybavená vozidla zkrátí čas, který je tak potřeba k záchraně lidského života,“ uvedl Radim Laibl, radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví.

     ZZS ÚK spolu s Ústeckým krajem obnovuje na základě životnosti vozidel vozový park pravidelně, a to jak ze svých vlastních zdrojů, tak s využitím dotačních titulů. Devět nových vozů přispěje ke snížení průměrného stáří vozového parku ZZS ÚK a usnadní práci záchranářů po celém regionu.

(zdroj: kr-ustecky.cz)

Výsuvné lehátko unese až 320 kg