Dobrovolníci z neziskové organizace Spolu proti samotě v Teplicích od letošního jara svoji činnost nepřerušili. Ptáme se zakladatele Ing. Roberta Zauera, jak prožili léto a co dělají v těchto dnech, kdy Česko prožívá nový nápor pandemie koronaviru …

     Naše dobrovolnické centrum vzniklo v červenci 2019 a od té doby se snažíme prostřednictvím dobrovolníků pomáhat osamoceným lidem a rozvíjet pospolitost na Teplicku. První vlna koronavirové pandemie toto téma vynesla na výsluní, protože do té doby byli osamocení lidé poměrně „neviditelní“ a jejich problematika nebyla diskutovaná zdaleka tolik, jak by si zasluhovala.
     Během první vlny jsme zjistili, jak se efektivně dostat k lidem, kteří potřebují nakoupit, zajistit léky, nebo vyvenčit psa. Vznikl tak náš program SPOLU na nákup. Současně s ním jsme začali rozvíjet program SPOLU telefonujeme, v němž si naši dobrovolníci dlouhodobě povídají s lidmi v psychické tísni a pomáhají jim nasloucháním a svou lidskostí. Tento program jsme postavili na schopnostech osobní koučky Mgr. Petry Cmíralové Dolejšové, která sestavila tým skvělých dobrovolníků z řad psychologů, speciálních pedagogů, studentů podobných oborů a dalších empatických lidí. Ti prošli potřebnými školeními a podepsali dobrovolnickou smlouvu, etický kodex a mlčenlivost. Díky tomu vznikl dlouhodobě udržitelný program, který budeme dále rozvíjet i v příštím roce a snad i v těch dalších, když na ně seženeme podporu.
     Již 17. května jsme pak znovu začali s našimi pravidelnými nedělními pikniky v Zámecké zahradě Teplice a pořádali jsme je až do 13. září. Tam už se nám dařilo zvát lidi z telefonické linky a pomáhat jim zpět do reálného života bez osamění. Podobně zafungoval i náš program SPOLU za kulturou, v němž naši dobrovolníci organizují skupinové výpravy pro lidi, kteří nemají s kým jít na koncert, do kina, nebo třeba na výstavu. Tento program však letos značně ovlivňují epidemiologická opatření. Uprostřed léta, přesně 2. srpna, se nám také povedl zápis do České knihy rekordů v počtu pikniků v jeden den na území České republiky. Na oslavu Mezinárodního dne přátelství a podporu pospolitosti jsme v rámci akce „Česko jde SPOLU na piknik“ vyzvali lidi z celé ČR, aby v tu neděli vyrazili na piknik a přihlásili se nám. Nešlo tedy o jeden megapiknik, ale o množství třeba jen rodinných pikniků, abychom zachovali bezpečnost. V ten den se po celé ČR uspořádalo 49 registrovaných pikniků, na které vyrazilo celkem 995 lidí. Stejnou akci chystáme i na neděli 1.srpna 2021 a věříme, že se jí zúčastní už mnohem více lidí.
     Během léta jsme také navázali spolupráci s pražskou společností Mezi námi, o.p.s. na jejím metodicky propracovaném projektu „Přečti“, který na Teplicku zavádíme pod názvem „SPOLU čteme pohádky“. V něm budou pohádkové čtecí babičky a dědečkové číst dětem v mateřských školách. Při takovýchto mezigeneračních setkáních vznikají silné vazby a vztahy s významným sociálním dopadem jak pro seniory, tak pro děti. V těchto dnech je projekt tzv. „u ledu“, čekáme, až se situace zlepší. V září jsme získali akreditaci od Ministerstva vnitra ČR na provozování dobrovolnického centra, což znamená, že svou práci děláme (ač většinou jako dobrovolníci) na profesionální úrovni a podle všech pravidel.
     V současné době jsme naši pomoc zintenzivnili v oblasti nákupů potravin, léků a venčení psů potřebným na telefonu 733 298 833, stejně jako telefonickou linku 607 068 099 pro lidi v psychické tísni. 
     Další významný počin se povedl zapsanému spolku Spolu proti samotě v Teplicích. V sobotu 5. prosince na Mezinárodní den dobrovolníků otevřel v obchodním centru Galerie svoji Dobrogalerii. Jde o místo, kde se můžete na chvíli zastavit a obdivovat i zakoupit předměty, které darovali známí i méně známí umělci a veřejnost. Jedná se o dobročinný bazar, jeho výtěžek poslouží k financování činnosti spolku, čítajícího tři desítky dobrovolníků. Ti už od jara pomáhají seniorům s nákupy, venčením psů nebo si s nimi povídají po telefonu. Přijali mezi sebe i muže z ulice Jana Chyského, který tady kreslí portréty a tím si přivydělává ke zlepšení své tíživé sociální situace. V Dobrogalerii se můžete nechat zvěčnit i vy, vážení čtenáři. Podle slov předsedy spolku Roberta Zauera by rádi v OC Galerii zůstali natrvalo a obohatili ji, až to epidemiologická situace dovolí, o občasné kulturní akce pro veřejnost, čtecí klub pohádkových babiček a dědečků a další akce. Velké poděkování patří řediteli centra Janu Růžičkovi za bezplatné poskytnutí prostor a všem dárcům uměleckých předmětů včetně krásných kousků nábytku.
 
     Lidé nás mohou podpořit buď na našem transparentním účtu č.: 2701658859/2010, nebo zakoupením originálních dárkových předmětů v našem e-shopu na www.spoluprotisamote.cz. Zájemci o dobrovolnictví pak mohou napsat na e-mail
info@spoluprotisamote.cz.

Dobrogalerie v OC Galerie v Teplicích