V mnoha případech nás ke štěstí a spokojenosti může extrémně posunout „jen“ jiný úhel pohledu a aktivní uvědomělé podávání „správných informací“ naší mozkovně, o tom jsem již psala dříve v článku: NECÍTÍTE SE OK? PODĚKUJTE SVÉMU MOZKU.

     Někdy stačí opravdu málo. Existuje mnoho studií dokazujících relativně lehkou ovlivnitelnost našich pocitů skrze zapojení racia a utlumení center zodpovědných za vznik emocí

     Když se necítíte úplně OK, zkuste udělat některé z následujících kroků, které Vám pomohou se cítit lépe:

1.         Vyčistěte si mysl: Perfektní a jednoduchý prostředek, který jsem se naučila během mého studia koučování ve „stáji“ neurokoučů Dr. Vladimíra Tuky. Pohodlně se usaďte, zavřete oči, 3 x se nadýchněte a vydýchněte, počítejte u toho v duchu nádechy i výdechy. Až budete mít hotovo, přesuňte svou pozornost do hlavy. Najděte si myšlenku, která vás nejvíce znepokojuje, opakovaně zaměstnává hlavu a způsobuje negativní pocity. Tuto myšlenku krátce pojmenujte, ideálně 2–3 slovy. Dále se soustřeďte na to, jakou emoci přesně ve vás myšlenka vyvolává, a rovněž emoci slovně krátce vyjádřete. V dalším kroku si udělejte „scan“ svého těla a najděte místo či místa, kde danou emoci cítíte nejintenzivněji. Nyní si najděte svůj postup, jak se emoce zbavíte, a postup si v hlavě přehrajte. Opravdu se jí zbavte. Možností je mnoho. Můžete ji rozšlapat, nechat odfouknout větrem, zabalit do papíru a zahodit či spálit. Až budete mít hotovo, vraťte se do mysli, která by nyní měla být klidnější a koncentrovanější. Pokud vám v hlavě běhají ještě další rušivé myšlenky, postupujte s nimi obdobně. Na konci se opět 3 x nadýchněte a vydýchněte a pomalu otevřete oči.

2.         Zaujměte sebevědomý postoj: Pokud máte před důležitým jednáním, schůzkou či zkouškou, můžete si dodat odvahu například tím, že se minimálně na 2-3 minuty postavíte do extrémně sebevědomé pozice. Soustřeďte se na své tělo, obličej i dech. Jak se cítíte, jak hluboce a kam dýcháte, jak stojíte, když se cítíte sebevědomě? Ideální je vzpomenout si na situaci, kdy jste se takto cítili a maximálně se ji snažte tělem napodobit. Dodržte určitě ty 2-3 minuty, kdy v této pozici zůstanete. Obecně platí – vzpřímený postoj, hlava vytažená z krku, brada jemně vzhůru, široká ramena, otevřený hrudník a klidné hluboké dýchání, jemný úsměv, uvolněné svaly v obličeji i těle, pohled rovně či lehce vzhůru. Tento postoj si pak třeba jen na pár sekund zopakujte před dveřmi, kam jdete na jednání, připomeňte si prožívané pocity, zaklepejte a vstupte.

3.         Použijte nálepku: Okamžitě, jak cítíte příchod negativní emoce, je dobré se na chvíli zastavit a „jít do sebe“. Uvědomit si a přesně popsat, co to je za emoci a co přesně ve vás daná emoce způsobuje (vztek, zklamání, zvýšený tlak, pocení, rostoucí hněv, smutek, pocit samoty, sevřený žaludek, tlak na hrudi…) a ihned ji krátce 2–3 slovy pojmenujte. Tento krok je efektivní u slabších emocí a zkušených „nálepkovačů“. Na intenzivnější emoce je však „malým pánem“. 

     Jak vidíte, dostat emoce pod kontrolu není až tak těžké, ale vyžaduje to opakované procvičování.

Vyzkoušejte si moc koučování a posuňte svůj osobní i profesní život na vyšší level!

Články a videa k zamyšlení naleznete na:

https://houdkova-profikouc.cz/

https://www.linkedin.com/…va/

https://www.youtube.com/…-Xg

https://www.facebook.com/kouc.IrenaHoudkova

Mgr. Irena Houdková