V loňském roce se společnosti skupiny Severočeská voda rozhodly pro netradiční způsob, jak školou povinným dětem přiblížit téma vody. Vedle pravidelných soutěží pro školy a školní družiny, pohádkových dnů otevřených dveří ve svých objektech a dalších aktivitách pro děti a rodiny nabídly – zejména žákům 2. stupně základních škol – aktivitu podporující badatelský směr výuky pod názvem Bádání o vodě. Podrobněji jsme si o ní povídali s mluvčím Severočeské vodárenské společnosti Mariem Böhmem.

Proč děti poučovat o vodě právě touto formou?
     Na trhu jsou k dostání různé badatelské sady. Některé se týkají i tématu vody, ale jsou to spíše hračky, byť velice užitečné. Chtěli jsme spojit hru a výuku tak, aby voda byla součástí běžného vyučování a žáci se dozvěděli něco zajímavého názornou formou. A tak jsme školám darovali sadu laboratorních pomůcek a chemikálií, a hlavně návodů na pokusy s vodou. Sadu lze použít v prvouce, chemii, ekologické výchově a dalších příbuzných předmětech. Není to jen náš výmysl. Vybavení sady i pokusy připravili učitelé a studenti litvínovském Scholy Humanitas, která se specializuje na ekologii. Dokonce s námi po školách jezdili a vždy předvedli pár pokusů, aby ukázali, jak prakticky sadu používat.


Kolik škol jste už stihli obdarovat?
     Zatím dvacet v Ústeckém a Libereckém kraji. Další školy jsme měli v plánu letos na jaře a na podzim, ale covidová epidemie nám zkřížila plány. Přesto máme zásobu sad připravenou a jakmile to půjde, zase se do škol rozjedeme.
 
Jaká byla reakce ve školách?
     Ze strany vedení a učitelů často údiv, že jim někdo chce dát něco zadarmo. Ale vážně: setkali jsme se s mnoha nadšenými učiteli chemie a biologie, kteří měli radost, že si takto mohou rozšířit spektrum učiva. Setkali jsme se s velmi pozornými žáky, kteří se nebáli komunikovat a nestyděli se za to, že leccos vědí. Nezapomenu třeba na malotřídku v Zabrušanech, kde se prvňáci trumfovali s páťáky ve znalostech o vodě.

 Co se dá dělat teď, když ve školách je online výuka a omezeny jsou i další aktivity?
     Je pravda, že jsme museli zrušit i dny otevřených dveří v úpravnách pitné vody a čistírnách odpadních vod, exkurze a další zajímavé akce. Věříme, že brzy bude možné zase začít, protože nejlepší je vidět na vlastní oči. Nyní připravujeme několik online aktivit, které by šlo využít v domácím i školním prostředí. Na Facebooku Severočeská voda představujeme zajímavé stavby, nyní zejména historické vodojemy a chystáme vědomostní a poznávací soutěž. Samozřejmě doporučujeme jít do přírody, kde si člověk nejlépe uvědomí, jak je voda důležitá, že by bez ní všechna ta krása kolem nebyla. 
     A přejeme zvlášť dětem, aby si v zimě užily dostatek vody i v pevném skupenství.

 (advertoriál)