Co to vlastně znamená, že je člověk nešťastný nebo smutný, nespokojený, naštvaný? Pro mozek je to „pouze“ nesoulad map, které má uložené. Nesoulad námi vytvořené a v mozku uložené ideální představy a toho, jak svou aktuální situaci vnímáme skrze informace získané ze smyslů a jejich přefiltrování a vyhodnocení mozkem. Nic víc, nic míň. Neladí to, co jsme si my sami určili jako ideální stav a stav, který aktuálně vnímáme. Kde je ale objektivní realita?? Co s tím?

     Prostě mozku dodejte jinou informaci. Pokud budeme mozku servírovat, že jsme vycucaní, ustrašení, zklamaní, rozzuření atd., on nám to uvěří a bude patřičně reagovat vyplavením odpovídajících hormonů, naší fyziologií. My se tak opravdu budeme cítit a následně i chovat. Např. v emoci smutku budeme mít skleslou pozici těla, svěšená ramena, nahrbíme se, hlava zapadne mezi ramena a bude směřovat k zemi, stejně jako naše oči, koutky úst se svěsí, zmizí jiskra z oka, rapidně ubyde energie a nadšení, dojde ke změně místa, hloubky i rytmu dechu i rychlosti našeho tepu. Mozek netuší, co je realita. Co mu „dáme“, to považuje za realitu. To pro sebe můžeme perfektně využít, nemyslíte?

     Leč je mozek extrémně užitečný a extrémně chytrý „počítač“, má svá omezení. Můžeme ho přelstít. Pokud mu budeme vědomě „servírovat“ informace o tom, že jsme v pohodě, nebojíme se, věříme si, uvěří i on nám. My se tak poté budeme chovat i cítit a tuto energii vyzařovat směrem ven. Mozky lidí v našem okolí tuto energii zachytí a jejich majitelé se k nám budou náležitě chovat.

     Nevěříte? Vyzkoušejte si sami na sobě, co vše můžete vědomě ovlivnit a změnit. Vyhraďte si 15–20 minut a zkuste si vždy minimálně na 2,5 – 3,5 minuty zavřít oči a postavit se do pozice, která zobrazuje vaši aktuální negativní emoci či situaci a to, co a jak se v ní cítíte. Prožijte si ji tyto cca 3 minuty, vizualizujte si onu negativní emoci, vžijte se do ní. Jak se tam cítíte? Co vidíte a jak sami sebe v této situaci vnímáte? Co se s vámi děje? Jak vám po těchto 3 minutách je? Jaký máte tep, jak hluboký a rychlý je dech, kam přesně dýcháte, jaké pocity máte, jakou pozici má vaše tělo, jaký výraz má váš obličej, jaké je napětí ve svalech v obličeji a celém těle, co dělají vaše ruce? Až budete mít plně navnímáno a uvědomeno, udělejte 25 dřepů. Po celou dobu mějte ruce nad hlavou, roztažené do tvaru „V“, a dřepy počítejte od 25 směrem dolů. Pokud máte hotovo, přejděte do jiné části místnosti a postavte se opět na cca 3 minuty do pozice vyjadřující emoci či situaci, která je velmi pozitivní. Může tvořit např. naprostý opak k negativní emoci či situaci, kterou jste si představovali. Vyšperkujte ji ve své mysli do detailů – jak ta pozitivní situace vypadá, jak se tam cítíte, co vidíte, co vnímáte, co děláte, jak tam sami sebe vnímáte atd. Tělem i obličejem zkuste vyjádřit vše, co cítíte. Po oněch 3 minutách se opět soustřeďte na to, co cítíte, jaký je dech, tep atd. – zodpovězte si stejné otázky, jako byly po pozici negativní emoce. Až budete mít hotovo, soustřeďte se na rozdíly – co přesně bylo ve vás u negativní a pozitivní pozice jinak. Klidně celý postup zopakujte 2-3 x za sebou, abyste překonali počáteční nedůvěru k tomuto cvičení a mohli se mu zcela oddat a prožít si jeho efekt.

     Důležité je cvičení uzavřít emocí pozitivní, dodržovat 3 minuty, mezi výměnou pozic udělat dřepy dle návodu a přejít do jiné části místnosti. Dobré je mít jednu část místnosti pro positivní pozice, jinou pro negativní a rozdělení dodržovat. Zažili jste si na vlastní kůži, jak sami můžete ovlivnit to, jak vám je? Vědomě si můžeme upravovat naši náladu, naše pocity. Už pouhou myšlenkou a postavením našeho těla zmůžeme divy!

Vyzkoušejte si moc koučování a posuňte svůj osobní i profesní život na vyšší level!

Články a videa k zamyšlení naleznete na:

https://houdkova-profikouc.cz/

https://www.linkedin.com/…va/

https://www.youtube.com/…-Xg

https://www.facebook.com/kouc.IrenaHoudkova

Mgr. Irena Houdková