Šikmý kostel září barvami

     Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Kostelním náměstí v Ústí nad Labem se pyšní nejšikmější věží ve střední Evropě. Turisty láká ale i na nové barevné nasvícení či zrenovovaný městský znak s dvouocasým lvem.

     Římskokatolický arciděkanský kostel byl postaven již na začátku 14. století. V průběhu dějin byl ale několikrát obnovován a přestavován, jeho současná podoba je tak novogotická. Ústecká dominanta je známa především díky své šikmé věži. Její vychýlení o 200,9 centimetrů ji řadí mezi pět nejšikmějších věží v celé Evropě – hned za proslulou věž v Pise.

     Šikmou věž má svatostánek od roku 1945. V dubnu tohoto roku bylo totiž město bombardováno, nálety si vyžádaly přes 500 obětí. V blízkosti kostela explodovaly tři pumy, které jej výrazně vychýlily. Jedna puma dokonce prolétla střechou kostela přímo do jeho nitra, naštěstí ale neexplodovala. Ústí tak získalo nejšikmější věž na sever od Alp. O významnou pamětihodnost město dbá. Nově si ji mohou místní i turisté prohlédnout nasvícenou nejrůznějšími barvami. Celoročně je kostel nasvícen teplou bílou barvou, k připomenutí svátků a významných událostí ale barvy mění. Například k výročí vzniku Československa zářil v barvách trikolory.

     Novým prvkem městské dominanty je i obnovený erb nad vstupním portálem. Starý znak byl silně poškozen a jeho renovace nebyla možná. Proto byla na základě historických fotografií vytvořena replika z umělého pískovce.

Zrenovovaný znak

Nejcennější památkou je křídlový oltář z konce 15. století. Na něm stojí polychromované sochy Madony s Ježíškem, po stranách sv. Petr a sv. Jan Křtitel, na křídlech sv. Marie Magdaléna a sv. Jan Evangelista. Ačkoliv oltář byl vytvořen roku 1498, do kostela Nanebevzetí Panny Marie byl nainstalován až v roce 1872.

     Důležitou roli v kostele hrají i zvony. V tom ústeckém se jich nachází celkem pět. Nejvýznamnějším z nich je Zuzana, která je s průměrem 165 cm největším zvonem v okrese.

V kostele se konají pravidelné akce. Turisticky oblíbená je třeba předvánoční výstava betlémů, která má za sebou již více než 30 ročníků. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je raritní historickou památkou, která stojí za návštěvu.

Bc. Milan Danda, Magistrát města Ústí nad Labem

Autor fotografií: PhDr. Karel Rouč