Jelikož mi počátkem minulého měsíce na koučovací gauč usedli 3 noví pánové z různých firem ale s naprosto stejnou „diagnózou“ – totální vyčerpání či vyhoření, hodně jsem přemýšlela o životech TOP manažerů.

     Mám pocit, že je na vedoucí pracovníky pohlíženo jako na super výkonné mašiny, které si ani náhodou nemohou dovolit chybovost či zmetkovitost. Každý u nich počítá s maximálním nasazením, výkonem a vytížením veškeré kapacity. Vždy na vše mají odpověď, radu nebo nápad, řešení. Musí si hravě poradit s jakýmkoli vyskytnutým problémem a ladně „přeskočit“ všechny překážky. Nezřídka kdy naprosto sami, protože oni jsou přece ti šéfové. Některým možná ani jejich hrdost nedovolí žádat kolegy o jejich názor či dokonce radu – to by bylo pod jejich úroveň.

Ale i oni jsou „jen“ lidé.  Jsou vystaveni enormnímu tlaku, který je na ně vyvíjen od majitelů, klientů, mateřské firmy i těch dceřiných. K tomu se ještě přidá druhá strana – podřízení, neshody doma, jelikož tam většinou tráví podstatně méně času než v práci, což se ne všem rodinným příslušníkům líbí. To se pak člověk nemůže divit, že jim čas od času jednoduše rupnou nervy.

Oni nejsou superhrdinové. Dlouhodobě denně zvládat takový nápor není lehké pro tělo ani ducha. A pokud se o své tělo ani mentální baterky aktivně nestarají, vědomě je nedobíjí, neodpočívají atd., tělo jim to dá „pěkně sežrat“. Ono je přece dostatečně včas informovalo, že něco není OK. Posílalo řadu menších varovných signálů ve formě opakujících se zdravotních obtíží, ale jednou z vlastností superhrdinů je necítit bolest či ji umět úžasně ignorovat.

     Nezapomínejte na své tělo ani mentální baterky – dobíjejte je naprosto vědomě a pravidelně.

Vyzkoušejte si moc koučování a posuňte svůj osobní i profesní život na vyšší level!

Články a videa k zamyšlení naleznete na:

https://houdkova-profikouc.cz/

https://www.linkedin.com/…va/

https://www.youtube.com/…-Xg

Mgr. Irena Houdková