Vedoucí plánované výstavby vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan přijeli do Litoměřic představit starostům ORP (obce s rozšířenou působností) Litoměřice své záměry. Na jednání do hradu všechny pozval litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Zastupitelé obcí chtěli znát hlavně odpovědi na otázky svých občanů, kteří se obávají o své nemovitosti či ztrátu soukromí. Na jednání se hovořilo hlavně o úseku Roudnice nad Labem – Litoměřice. Vedoucí projektu představili starostům tři varianty, kudy by mohla železniční trať vést. V odpovědích na dotazy, v nichž plály emoce, byli ubezpečeni, že vše je zatím ve stádiu příprav, posudků a jednání. Nic v tuto chvíli není rozhodnuto a se samotnou výstavbou se nezačne dřív než za sedm let.

     „Rozhodli jsme se založit spolek, jehož prostřednictvím s Vámi chceme vést jednání. Věříme, že bychom tak mohli najít společnou cestu,“ sdělil vedoucím projektu Michal Mančal, starosta Křešic. Ti tuto možnost uvítali, jednání jsou nakloněni a budou se snažit lidem vyjít maximálně vstříc.

     Někteří zástupci obcí vyjádřili také obavu z toho, že by se plánovaná trať mohla „postavit“ mezi jejich místní části, a tím znesnadnit občanům možnost chodit či jezdit z jedné obce do druhé (například Hrobce – Rohatce). Dále se obávají tunelů vedoucích pod obcí. Vedoucí projektu starosty ubezpečili, že v hloubce cca 50 metrů zástavbě nic nehrozí. Ti tuto informaci ovšem přijali s nedůvěrou.

     „Je velice důležité vést dialog. Jedná se o obrovskou stavbu za miliardy korun a je potřeba, aby nejen dobře sloužila svému účelu, ale aby zároveň netrpěli lidé, kteří v její blízkosti budou žít,“ uvedl Ladislav Chlupáč. Pokud by trať byla dle plánů postavena zhruba v roce 2035, mohli by se občané Litoměřic dostat do Prahy za dvacet minut.

(zdroj: litomerice.cz)