Lázeňský dům Beethoven se nachází v samém centru lázeňského města Teplice v Čechách. Své jméno dostal po slavném hostu Ludwigu van Beethovenovi, který se v teplických lázních léčil v letech 1811 a 1812. V komplexu teplických lázní je tento léčebný dům největší a zároveň nejstarší budovou. Zcela propojený soubor historické architektury je ze všech stran lemován parky a návštěvník zde nalezne kompletní balneologické zázemí, včetně komplexu léčivých termálních bazénů. Přímo v domě se nachází vývěr termálního pramene Pravřídlo, jehož unikátní složení pomáhá oddálit změny v kloubech, posiluje pohybovou kondici a předchází osteoporóze. Lázeňský dům Beethoven lze zcela bez pochyb považovat za jeden s nejdelší tradicí v léčbě ve střední Evropě. Zdejší budovy sloužily hostům již od 14. století a oblíbili si je i císaři a králové Evropy, kteří po staletí přijížděli do Teplic právě kvůli věhlasným účinkům zdejší termální vody. Svěřit se teplickým pramenům znamená ponořit se do vody, která 18 000 let byla ve vulkanickém podloží. Termální voda se užívá vždy ve 100 % koncentraci tak, aby vydala maximum své léčivé síly. Spojíte-li účinky termální vodoléčby a odborné péče, i chronické obtíže reagují pozitivními změnami. A nejen proto se v Lázeňském domě Beethoven potkávají sportovci, jejich rodiče, ale i lidé, které práce nutí trávit většinu dne v sedě u počítače. Zdejší léčba patří jednoznačně ke špičce v pohybové medicíně a pomáhá nejen léčit, ale také obtížím předcházet.

     Lázeňský dům Beethoven je nejen největším, ale také nejznámějším lázeňským domem v Teplicích. Je tvořen komplexem dvanácti historických a jedné soudobé budovy a je dokonale propojen. Tudíž svým návštěvníkům poskytuje veškeré služby pod jednou střechou. Ubytovat se můžete ve zcela vybavených útulných pokojích různých kategorií, ale třeba také v pokoji, kde pobýval sám Ludwig van Beethoven. Celé vnitřní nádvoří zaplňuje THERMALIUM. Jde o komplex léčebných bazénů s čistě termální vodou. V největší lázni má voda teplotu 35°C. Tento bazén není určen k plavání. Jeho hlavní náplní je relaxace. K rozptýlení slouží více jak sto masážních a rehabilitačních prvků, které Vám pobyt v bazénu příjemně zpestří. V THERMALIU je k dispozici i bazén plavecký, ve kterém je voda o něco studenější. Plavecký bazén je z jedné strany lemován prosklenou plochou a nabízí tak výhled do Lázeňské uličky. Součástí komplexu je také Kneippův chodník. Tato léčebná metoda spočívá v chůzi po kamíncích střídavě v teplé a studené vodě. Tento proces zpevňuje žíly, pomáhá od otoků a podporuje zdravou cirkulaci krve v dolních končetinách. Součástí THERMALIA je také několik druhů saun, včetně finské a parní. Více informací o pobytech a vstupech do THERMALIA najdete na www.lazneteplice.cz.

     Po návštěvě THERMALIA určitě doporučujeme návštěvu Café Restaurantu Beethoven, který se nachází v již zmíněné Lázeňské uličce. Do restaurace a kavárny v jednom se můžete dostat i přímo z lázeňského domu. Ochutnat zde můžete pivní speciál připravovaný metodou z Beethovenových časů, nebo osobitou Lázeňskou kávu. Za zmínku stojí také večery živé klavírní hudby. Místo je zajímavé také proto, že si zde můžete na zdech číst Beethovenův rukopis z děl, která psal při svém pobytu v lázeňském domě. Jedním z těchto děl je i celosvětově nejslavnější Devátá symfonie, jejíž součástí je i Óda na radost.

     Teplické lázeňské domy jsou pamětníky návštěv z nejvyšších kruhů společnosti. Unikátní soubor historické lázeňské architektury a zástupy slavných jmen v knize hostů byly impulsem ke vzniku přezdívek Malá Paříž a Salon Evropy. Císaři a králové a jejich věrný dvorní doprovod zde trávili mnoho času. Ve své době Teplice zařadil slavný lékař Paracelsus mezi deset nejvýznamnějších lázní světa a v roce 2018 bylo doloženo, že Lázeňský dům Beethoven je nejstarší lázeňskou stavbou střední Evropy. Tak neváhejte a běžte také okusit zdejší genius loci. Pozitivní léčebné účinky na Váš organismus jsou vlastně takový bonus navíc. A nezapomeňte ochutnat lázeňské oplatky.

Thermalium, Lázně Teplice v Čechách