Roudnice nad Labem se pyšní hned několika unikáty. Již ve 14. století zde byl postaven třetí nejstarší kamenný most v Čechách (hned po pražském Juditině a kamenném mostě píseckém). Zdejší most se bohužel do dnešní doby nedochoval, ale obdivovat můžeme jiné památky, například věž Hlásku, která je jediným, dodnes dochovaným, pozůstatkem opevnění nejstaršího jádra Roudnice nad Labem. Během požáru města v roce 1665 byla vážně poškozena. Po rekonstrukci v 18. století sloužila jako vodojem pro kašnu na nedalekém Husově náměstí. V současnosti je v sezoně přístupná veřejnosti.

     Lobkowiczký zámek se nachází na skalnatém návrší nad řekou Labe. Již ve 12. století stával na tomto místě románský hrad, později goticky upravený. Během 16. století došlo k přistavení renesančního křídla a k dalšímu rozšíření komplexu. Ve druhé polovině 17. století byl komplex přebudován v raně barokním stylu, zachovaném dodnes. Vlastní zámek tvoří čtyři křídla kolem prostorného nádvoří. Na jižní straně se nachází vstupní brána, nad níž se zvedá dole čtyřboká a nahoře osmiboká mohutná věž. Dnes jsou zámek i část původního hradu přístupné k prohlídkám. Ve sklepení hradu se nachází vinotéka.

      Nelze vynechat zmínku o Rudném pramenu, který dodnes vyvěrá v ohradní zdi kostela Narození Panny Marie. Obsahuje vysoké množství železa. Dle pověsti dal právě on jméno celému městu Roudnice nad Labem, na což upomíná deska umístěná v dlažbě u pramene (na úvodním fotu).

     Kratochvílova rozhledna byla postavená v roce 1934 u příležitosti 60. výročí založení Rolnické záložny Podřipské. Své jméno nese po zakladateli záložny, Václavu Kratochvílovi. Z ochozu rozhledny je krásný pohled na město se zámkem, kostelem a Hláskou, stejně jako na nedaleké vrcholky Českého středohoří. Více památek najdete na www.informuji.cz.

(zdroj: informuji.cz)

Věž Hláska
Lobkowiczký zámek
Kratochvílova rozhledna