Malebný region Dolní Poohří

     Region podél toku řeky Ohře v Ústeckém kraji, kde není nouze o zábavu, příjemný pobyt v historických královských městech, ale ani o mystická a tajemná místa – to je Dolní Poohří. Rozkládá se v okolí čtyř hlavních měst, kterými jsou Kadaň, Klášterec nad Ohří, Žatec a Louny. V těchto městech i dalších přibližně devadesáti obcích můžete strávit velmi příjemné chvilky.

     Klášterec nad Ohří nabízí nevšední zážitky pro všechny věkové kategorie. Od porcelánové školičky v areálu druhé nejstarší porcelánky v ČR až po lázeňské pobyty v areálu lázní Evženie. Městský zámek má expozici českého a evropského porcelánu. V Klášterci nad Ohří je například i Muzeum hodin a každoročně sem zajíždí houslový virtuos Jaroslav Svěcený, aby zahájil a následně vystoupil na festivalu Kláštereckých hudebních pramenů.

     Královské město Kadaň leží na levém břehu řeky Ohře. Za zmínku stojí tzv. Katova ulička, která je registrována jako nejužší ulice v České republice. Její délka je 51 metrů, šířka v nejužším místě 66,1 cm. Nejcennější historickou památkou v Kadani je Františkánský klášter Čtrnácti sv. Pomocníků, který je chráněn jako národní kulturní památka České republiky. Z ochozu bílé radniční věže se nabízí rozhled do širokého okolí.

     Mezi nejstarší města ve střední Evropě neodmyslitelně patří královské město Žatec. Tato zóna technických památek v současnosti kandiduje na zařazení na seznam památek UNESCO. Žatec je městem, kde je pivo a chmel doma. Nejznámější značky českých a zahraničních piv (např. Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Stella Artois, aj.) by nemohly vzniknout bez žateckého chmele. I proto zde sídlí největší muzeum chmele na světě.

     „Perla na řece Ohři“, jak město nazývají místní obyvatelé, to jsou Louny. Dominantou a chloubou města je chrám sv. Mikuláše. Dílo s 60 m vysokou věží bylo dokončeno roku 1538.  Okolí Loun je velice zajímavé a vybízí k velkému množství výletů. V Březně u Loun je archeologický skanzen.

www.dolnipoohri.cz