„Chtěli jsme nakoupit ochranné pomůcky, respirátory pro obvodní lékaře. To nám však již stát zakázal a začal vše řešit  sám centrálně,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. A výsledek? V noci na 14. března 2020 obdržel Ústecký kraj první dodávku respirátorů od Ministerstva zdravotnictví. „Měli jsme připravený velkokapacitní sklad a přivezli nám jen 3 480 kusů respirátorů určených výhradně pro Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem a Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje, což je naprosto nedostatečné číslo. Pak vidíme v televizi různá politická vyjádření z Prahy, že zásobování prý funguje,“ doplnil hejtman.
„Potřebujeme další dodávky ochranných pomůcek pro další nemocnice, pro sociální služby, pro praktické lékaře a další. Řečnická cvičení na pražských tiskovkách nám nepomohou. Na úrovni krajů řešíme situaci, kterou jsme doposud nepoznali,“ podotkl k situaci v regionu 1. náměstek hejtmana Martin Klika.
V neděli 15.března  byla Ministerstvem zdravotnictví dodána další zásilka respirátorů:
Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje: FFP3 – 400 ks; Masarykova nemocnice Ústí nad Labem: FFP3 – 400 ks. Pro celý kraj je to stále nedostatečné množství. (zdroj: kr-ustecky.cz)