Malá vesnička Kletečná (476 m nad mořem) na východním úpatí stejnojmenného znělcového kopce (706 m nad mořem), leží 8 km severozápadně od Lovosic, ve velkoplošném chráněném území České středohoří. Dojdete či dojedete tam, když na nejvýše položeném místě silnice vedoucí z Velemína do Radejčína, odbočíte u kamenného Kudlichova pomníku s pluhem.

Možná nechybělo mnoho a v 18. století zde vyrostla velká vojenská pevnost. V dobách po sedmileté prusko – rakouské válce (1756 – 1763), která začala nedaleko odtud u Lovosic, totiž dorazil pozdější císař Josef II. se svým vojenským doprovodem, aby zde hledal výhodně položené strategické místo pro založení vojenské pevnosti, která měla být hrází proti pronikání Němců do Čech. Už tehdy totiž Josefa II. zaujala panoramatická podívaná do labského klína Lovosicka a na kopce Českého středohoří. Zpočátku se Kletečná skutečně jevila jako ideální strategické místo, ze kterého se dala kontrolovat a ovládat velká část příhraničního území. Nakonec však z tohoto plánu sešlo a za místo pevnosti byl vybrán údolní Terezín blíže k Praze.

Dnes je ves Kletečná nejvýše položenou osadou obce Velemín. Má jenom několik trvale obydlených stavení, neboť většina je využívána sezónně chalupáři. Pokud vyjdete na zalesněnou horu Kletečnou nad vsí, spatříte odtud jižním směrem vrch Ostrý, jihozápadním Milešovku a jihovýchodním Lovoš. Z roku 1826 pochází v osadě kaplička, u které se též dříve nacházelo sousoší Zvěstování Panny Marie. Kaple časem značně zchátrala, ale počátkem 21. století, díky zdejším nadšencům pod vedením Ing. Antonína Havlína, došlo k její rekonstrukci. Kletečnou i s celým okolím dnes kromě chalupářů navštěvují převážně turisté, neboť zde nacházejí klid na hezkých procházkách a výletech.

Na snímcích z přelomu 20. a 21. století vrch Kletečná z pohledu od Velemína a také kaplička na Kletečné z roku 1826.

Pavel Kovář