Do cukrárny Cukrkandl v Teplicích mne přivedla návštěva slavného francouzského herce a také vinaře Pierra Richarda. Netušila jsem, na čí pozvání přijel, ani to, že cukrárna má nové majitele.

A tak jsem se tam vypravila podruhé. V nevelkém, promyšleně a stylově uspořádaném prostoru panuje příjemná atmosféra. Na stolcích plápolají svíčky, vše podtrhuje nevtíravá hudba. Za skleněnou vitrínou čerstvé dorty a zákusky, až se sliny sbíhají. Nad kávou značky Julius Meinl usedám s novými majiteli Žanetou a Lukášem a ptám se: Jak se žije cukrářům?

Lukáš je rodilý Pražák. Cukrařině se před dvaceti lety vyučil na Žofíně, tedy v místě, kde se konají významné události, zejména plesy. Připravit občerstvení pro 800 až 1 200 lidí dá pořádně zabrat a nic se neodpouští. To platilo i v dalším jeho působišti na zaoceánské lodi Queen Mary II., kde se o 2 600 hostů na palubě starala tisícovka zaměstnanců, z toho 110 kuchařů a 42 cukrářů. Takto se plavil celých osm let. Nakonec letos v červnu s partnerkou Žanetou „zakotvil“ v Teplicích. Při jedné z procházek objevil zavřenou cukrárnu Cukrkandl a už to jelo. Lukáš je muž činu, a tak brzy volné prostory proměnil v útulné místo, kam se lidé rychle naučili chodit. Po celé léto jim sloužila i venkovní terasa přes ulici, kterou by rád ještě do letošní zimy proměnil v zasklený vytápěný dřevěný altán připomínající první republiku. Pořádat by tu chtěl i degustace značkových vín, včetně těch od Pierra Richarda a také sem zvát známé osobnosti.

Více najdete v měsíčníku RegioRevue 11/19. Pro čtenáře je magazín k odebrání zdarma na mnoha distribučních místech – nejčastěji obecní a městské úřady, turistická infocentra a knihovny. Přejete-li si měsíčník dostávat na vaši adresu volejte 602 426 526 nebo: asistentka@agenturais.cz