Je sportovním novinářem, specializuje se především na dění ve fotbalových Teplicích a hokejovém Litvínově, přehled má i o všech ostatních sportech v regionu. Potkat ho můžete nejen s diktafonem a fotoaparátem, ale i jako aktivního sportovce. Hraje hokejbal, jezdí na kole a především běhá. Aby ale mohl dělat to, co miluje, musel František Bílek z Teplic nejprve překonat vleklé zdravotní problémy, které ho provázely už od narození. Až po transplantaci srdce, které se dočkal po nekonečných osmi letech, mohl začít naplno žít. Nyní, 11 let po osudové operaci, je plný sil a optimismu.

Jaké to je čekat na nové srdce 8 let?

Psychicky náročné, a to především pro vaše blízké. Předpokladem je být připravený, bez infekcí, nemocí, ani víc nastydlý být nemůžete; telefon může zazvonit i uprostřed noci, prostě kdykoliv. Už jsem si po pár letech říkal, že to asi už nepřijde, počáteční ostražitost poklesla, prakticky jsem ani nevnímal, že jsem čekatelem na tak fatální zákrok. Postupem času jsem znovu chodil opět na fotbaly, hokeje jako divák, novinář. Touha žít alespoň relativně normálně byla daleko silnější, než bylo moje racionální myšlení.

Celý rozhovor s Františkem Bílkem najdete v měsíčníku RegioRevue 10/19. Pro čtenáře je magazín k odebrání zdarma na mnoha distribučních místech – nejčastěji obecní a městské úřady, turistická infocentra a knihovny. Přejete-li si měsíčník dostávat na vaši adresu volejte 602 426 526 nebo: asistentka@agenturais.cz