Blíží se kulaté, již 30. výročí listopadových událostí roku 1989. Jak na tu dobu vzpomíná a na co bychom neměli zapomínat, o tom jsme hovořili s primátorem statutárního města Teplice, kde demonstrace za čistý vzduch začaly, Hynkem Hanzou.

V té době jste byl kluk. Přesto: Jak na ni vzpomínáte?

Bylo mi dvanáct let. Přesně v době ekologických demonstrací v Teplicích jsme se se spolužáky vraceli ze školy v přírodě v Koutech nad Desnou. Většina dětí tehdy trpěla laryngitidou, mne nevyjímaje, a tak jsme alespoň dvakrát ročně vycestovali na zdravý vzduch. Rodiče pro mne přijeli na vlakové nádraží. Vystoupili jsme do tenkrát u nás typické podzimní smogové atmosféry, kdy se velmi obtížně dýchalo. Tatínek volil cestu autem Na Valy přes Šanov. Vysvětlil mi, že do centra nemůžeme, tam pochodovali demonstranti, kterým už došla trpělivost.

Vzpomínám si, že jsme cestou potkávali trolejbusy a autobusy se žlutými vlaječkami signalizujícími: Pozor, inverze! No a potom se v rámci celé republiky zvedla vlna občanské nespokojenosti proti režimu, došlo ke střetům demonstrantů s ozbrojenými složkami. Nakonec to vše vyústilo v sametovou revoluci. To jsme sledovali doma v televizi, která u nás v té době hrála nonstop.

Více se dočtete v tištěném měsíčníku RegioRevue 10/19. Pro čtenáře je magazín k odebrání zdarma na mnoha distribučních místech – nejčastěji obecní a městské úřady, turistická infocentra a knihovny. Přejete-li si měsíčník dostávat na vaši adresu volejte 602 426 526 nebo: asistentka@agenturais.cz