Duchcov čeká v sobotu velká sláva. Gymnázium a Střední průmyslová škola v Duchcově totiž oslaví 100. výročí vzniku škol.

Na příchozí čekají prohlídky školní budovy gymnázia, vystoupení studentů a posezení v tamější kulturním domě. „Vše už je téměř nachystáno, pilují se pouze vystoupení žáků,“ řekla ředitelka Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově Jana Poláková.

Prohlídka školy začne v 9 hodin, následovat bude průvod a slavnostní zahájení je v plánu v 11 hodin. Od 15 hodin se uskuteční posezení v kulturním domě Duchcov. Vstup je zdarma. Na akci může přijít široká veřejnost a samozřejmě i absolventi škol. Pozvání platí i pro současné či bývalé pedagogy a pracovníky. Kolik jich přijde, tak to není v tuto chvíli jasné. Absolventů obou škol je skoro pět tisíc. „Věřím, že se na akci těší nejen absolventi, ale i současní pedagogové i žáci,“ dodala ředitelka.

Obě školy mají dlouholetou tradici, momentálně je navštěvuje přes 300 studentů. Ke sloučení škol došlo v roce 2011 a tři roky nato se průmyslovka přestěhovala do budovy gymnázia. „Pouze na průmyslové části školy došlo vlivem útlumu k nahrazení oboru Hornictví stavebním oborem Technická zařízení budov. Tradiční obor Geodézie a máme nový studijní obor Stavebnictví se zaměřením na Architekturu a interiérový design. Všechny tyto obory nemají v regionu konkurenci,“ konstatovala Poláková.