Zdravá strava je dnes pro mnohé lidi fenoménem.

Pro Lucii Beyerovou už od roku 2007, kdy měla zdravotní problémy, a nebylo, kde se najíst tak, aby pokrm tělu prospěl a dal potřebnou energii.

Absolventka Hotelové školy v Chomutově se s vervou pustila do podnikání. Vzdělání si ještě doplnila na KUSHI institutu v Holandsku, který vyučuje úpravu potravin a vaření v duchu čínské medicíny. Založila Bio restauraci ZAHRADA v Teplicích, kterou provozuje dodnes. Jako každý průkopník v oboru si užila a stále užívá problémy, spojené s podnikáním, zejména s nedostatkem zaměstnanců. Má jich 8, potřebovala by jich 12. To znamená, že je zároveň majitelkou, šéfkuchařkou, servírkou, zásob ovačkou , stará se o marketing a tak dále. Ještě, že má velké pochopení rodiny – maminky, která pomáhá hlavně se zahradou v Srbicích, manžela Jakuba, který se věnuje pětiletému synovi Danielovi a pomáhají i brigádnice, a to i o víkendech, kdy sice není otevřeno, ale vše se musí připravit na další týden.

Strávníci nic ze zákulisí nepoznají. Mezi nejžádanější jídlo patří v současné době sýrovo-špenátový karbanátek s bramborovou kaší a korejským mrkvovým salátem anebo lasagne. Lákavé jsou také dezerty včetně bezlepkových, což se prozatím v běžných cukrárnách moc nenosí. A co má nejraději sama Lucie? Jsou to rýžové nudle s lehce osmaženou zeleninou a smaženým uzeným tofu.

O tom, že ji práce baví a dělá ji srdcem, svědčí i ocenění z roku 2008 „Originální místo“ a titul Osobnost roku 2013 Ústeckého kraje v kategorii podnikání pro Lucii (Tomáškovou) Beyerovou. Dále ocenění kraje – Cena Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost a další. Lucie také vaří v pořadech České televize a je častým hostem i v rozhlase. A nejen to: Vloni si ji vyhledala americká makrobioticko veganská společnost a dala jí příležitost měsíc vařit pro dva tisíce hos tů na&n bsp;zaoceánské lodi v Karibiku. V silné konkurenci zahraničních kolegů obstála natolik, že se na lodi stala šéfkuchařkou. Letos 13. července se v Kühlu nalodí znovu a bude připravovat nový projekt vegan kuchyně na lodi. Je dobře, že se píle a poctivá práce stále ještě vyplácejí.

Kromě práce v Bio restauraci Zahrada nyní Lucie Beyerová připravuje dvojjazyčnou kuchařku pro již zmíněnou americkou společnost a dokončuje systém franchisingu pro tuzemsko i zahraničí a pořádá kurzy vaření a pečení.

Co je makrobiotika?

Makrobiotika je životní styl a dietní režim, který je založen na taoistickém učení jin a jang. Jako základní potravinu předepisuje obilniny a doplňuje je o další výpěstky (místní zeleninu a další lokální produkty). Zakazuje požívání průmyslově zpracovaných potravin a většinu živočišných produktů. Makrobiotické učení také kontroluje množství přijímaných tekutin, zakazuje přejídání. Učí, aby potrava byla před polknutím důkladně rozžvýkána. Standardní makrobiotický talíř tvoří z 50 % celozrnné obilniny, z 30 % zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), z 15 % luštěniny a mořské řasy, z 5 % polévky. Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce mírného pásma, semena, ořechy, oleje a podobně. Skladbu jídelníčku přizpůsobuje ročnímu období a zdravotnímu stavu.