V říjnu to bude neuvěřitelných 60 let od prvního zápasu litvínovského hokejového klubu mezi tuzemskou elitou. Od té doby „chemici“ smetánku nikdy neopustili, v září mezi ní načnou už 61. sezonu.

Není bez zajímavosti, že do ní vstoupí opět, stejně jako tehdy, se soupeřem z jihomoravské metropole. Tenkrát se jednalo o ZJŠ Brno, 13. září přijede pod Krušné hory mnohem slavnější brněnský celek – třinácti mistrovskými tituly ověnčená Kometa. Žlutočerní, kteří se před čtyřmi lety radovali z historického mistrovského titulu, ale chtějí extraligu odstartovat co nejlépe. Na rozdíl od předchozího ligového ročníku si totiž touží zahrát play off, dokonce se netají ambicí být v tabulce mezi předními týmy.

„Mužstvo si uvědomilo, že poslední dvě sezony nebyly vůbec dobré,“ naráží předseda klubu a i hlavní trenér Jiří Šlégr na po sobě se opakující umístění v suterénu tabulky, která znamenala boj o holé přežití. Sportovní manažer Josef Beránek narýsoval, kde by se měl tým pohybovat. „Není to nastavené tak, že se jen chceme vyhnout spodním pozicím. Máme kvalitu, která nás předurčuje k bojům o horní příčky.“ Šlégr přidává: „Chceme vítězit, ne se jen udržet. V tomto duchu s hráči komunikujeme; chceme, aby každý přemýšlel tímto způsobem.“ Za&nb sp;hr&aa cute;če se k ambicím vyjádřil obránce Jan Ščotka, který už nakoukl i do reprezentace. „Chceme hrát play off. Z hokeje chceme mít radost a také chceme, aby ji měli také naši fanoušci. Určitě to bude lepší než minule. V přípravě se nám dařilo, tak to musíme teď přenést do ligy!“

Chtějí hráčům vrátit vítěznou mentalitu

Jiří Šlégr je společně s Josefem Beránkem držitelem olympijského zlata z Nagana, má i titul mistra světa a prsten za vítězství v Stanley Cupu, v roce 2015 byl ještě v roli hráče i u nečekaného litvínovského triumfu. Nyní se snaží vrátit do nejmenšího extraligového města vítěznou mentalitu. Šlégr, který na konci minulé sezony vystřídal na postu hlavního kouče Milana Razýma, v létě hledal pro Litvínov vhodného trenéra, nakonec ale na důležitém postu zůstal. „Nenašli jsme nikoho, kdo by zapadal do naší koncepce. Nebylo to jednoduché rozhodování, ale vzal jsem na sebe zodpovědno st. M&ya cute;mi asistenty jsou Radim Skuhrovec a Jindřich Kotrla. Máme za cíl sjednotit 25 hráčů v jednu partu. Na každém tréninku jsme naplno pracovali, lpěli jsme na detailech. V tom vidím tu hlavní změnu. Nepříjemná dřina se později projeví; až se jich zima zeptá, co dělali v létě,“ ví Šlégr.

Chatrná defenziva byla vyztužená

Ke změnám došlo také v kádru Vervy. Místo brankáře Michaela Petráska, který zamířil do Prostějova, přišel ze Sparty David Honzík. Společně s osvědčeným Jaroslavem Janusem by měl vytvořit jeden z nejsilnějších gólmanských tandemů v extralize. Posílení je znát především v obranných řadách. Vrátil se do nich z Ruska ofenzivní bek Karel Kubát; fyzickou hru a odhodlání bít se za mužstvo si trenéři slibují od Davida Šticha z Chomutova, který sestoupil; novými obránci jsou také produktivní Jiří Říha (Kladno) a Adam Jánošík (Slovan Bratislava), jenž v minulosti oblék l dres s lovenské reprezentace. Za Litvínov oproti předchozí sezoně už nebudou hrát obránci Roman Graborenko, David Tůma, Marek Trončinský a Ladislav Romančík. V útoku změny nejsou žádné, klub pouze zkoušel Poláka Pawla Zigmunda. „Posílili jsme obranu o vesměs kreativní a bruslivé obránce. Nechceme, aby se opakoval loňský rok, kdy jsme během sezony při množství zranění neměli dozadu hráče. Tam nás bota hodně tlačila. Myslím, že teď to máme dobře ošetřené,“ přesvědčuje Šlégr. Věrní fanoušci se těší například na Davida Šticha, který je známý svou tvrdostí. Slevit z ní nemíní ani v Litvínově. „Jirka &Scaron ;l&eacut e;gr mi řekl, že mě nebude měnit, že potřebuje hráče, který to bude mydlit, ale samozřejmě čistě, abych nebyl pořád na trestné lavici. Hlavně vyžaduje důraz před naším brankářem. A když bude potřeba, tak se zastat i našich klíčových hráčů,“ přiblížil urostlý zadák.

Útok? Téměř beze změn

A jak vypadá litvínovská ofenzivní síla? V minulosti právě ona čněla nad tou defenzivní, vždyť pro NHL vyrostl na Hlinkově stadionu nejeden útočník. Hlinka, Růžička, Reichel, Beránek, Čaloun, Lang, Ručinský. Co jméno, to pojem. „Co se týče útoku, tak věříme, že ho máme dobrý,“ nedělá si Šlégr vrásky.

I přes svůj věk byl v přípravě jedním z nejlepších a nejproduktivnějších forvardů Vervy Viktor Hübl. „Už bych radši góly přestal dávat, ať si to nevystřílím, a nechal si něco na sezónu,“ zubil se v srpnu veterán, jemuž opět zdatně sekundovala další ikona chemiků František Lukeš. „Na Viktorovi je stále vidět, že ho hokej baví. V jeho letech je to úžasné. Příprava ale není o gólech, ale spíš o tom, jak všichni dodržujeme systém. Musíme na tom dál pracovat,“ upozorňoval Šlégr.

Mezi zkušené litvínovské útočníky patří i Michal Trávníček, Lukáš Kašpar, Jakub Petružálek nebo Juraj Mikúš. Solidní sezonu má za sebou mladý Lukáš Válek, hodně se čeká od benjamínka týmu Jana Myšáka, jemuž ještě rok chybí do plnoletosti. Už ale o něj mají zájem kluby ze zámoří. Talentovaný hokejista se však rozhodl ještě zůstat v mateřském klubu. „Chceme mladé hráče, jako je Myšák nebo Přemysl Svoboda, zabudovávat do kádru a docílit tak toho, na co byl Litvínov zvyklý dříve, když vychovával hokejisty světové kvality,“ upozorňuje Jos ef Ber&a acute;nek na další klubový cíl. „V týmu je mezi mladými i staršími cítit zdravá konkurence. Nikdo extrémně nevybočuje a celá parta ví, za čím si jde. Věříme, že by zkušenosti s přímočarostí mohly na ledě fungovat,“ je Šlégr spokojený s mixem mladších a starších hokejistů, který má se svými kolegy k dispozici.

Největším hitem léta byl Jágr

Velkou událostí léta byl v Litvínově start Jaromíra Jágra v dresu Kladna. Na přípravný duel se přišly podívat bezmála tři tisícovky diváků, červencová atmosféra v hledišti byla takřka ligová. Verva zvítězila v prodloužení 5:4, hráči i fanoušci domů odcházeli s nevšedním zážitkem. „Jágr je hokejista, který toho dokázal ve světě opravdu moc. Je to druhý nejlépe hodnocený hráč na světě. Myslím si, že se od něj dá mnohé naučit i z pouhého koukání se na něj. A na to kolik mu je, tak klobouk dolů, hraje velmi dobře,“ ocenil Ščotka výkon 47leté legendy. < em>&bdqu o;Pořád mi visí nad postelí jeho plakát. Zahrát si proti němu byl pro mě další zážitek. Myslím, že na to kolik mu je, tak hraje kvalitní hokej,“ rozplýval se Myšák.

Následující možnost vidět v Litvínově slavné číslo „68“ budou mít hokejoví příznivci 8. prosince, kdy na Hlinkův stadion dorazí kladenští Rytíři. A další atraktivní domácí zápasy? Tak například 27. září změří Šlégrova parta síly s ambiciózním Libercem, 3. listopadu bude soupeřem Vervy úřadující mistr z Třince. Tu největší lahůdku si klub připravil na 4. ledna. Nejočekávanějšími a nejatraktivnějšími jsou pro Litvínovské vždy zápasy se Spartou Praha. První lednovou sobotu vejde duel s „rudými“ do historie klubu jako vůbec první střetnutí, které ; &bdquo ;cheza“ odehraje v rámci „Open Air“, čili pod širým nebem. Zároveň se bude jednat o první utkání mimo hranice naší republiky, duel se Spartou totiž bude hostit drážďanský fotbalový stadion, který pojme více než 30 tisíc lidí.

Historický milník: utkání v Drážďanech

„Atraktivita utkání bude veliká. Můžeme vytvořit rekord v počtu diváků na stadionu, pokud se nám stejně jako Drážďanům povede přilákat na zápas 32 tisíc lidí, což by byl jednoznačně extraligový rekord. Byli bychom rádi, kdyby to tak dopadlo, uděláme pro to maximum,“ zářil v červnu při oznamování novinky Jiří Šlégr nadšením. Stejné nadšení propuklo i mezi fanoušky, během několika týdnů od spuštění předprodeje se po lístkách jen zaprášilo, k mání už jich nyní mnoho nezbývá. „Pro každého to bude životní zážitek. Jako dějiště utkání jsme zvažovali i Te plice, n icméně v Drážďanech zápas na fotbalovém stadionu už dělali, mají s tím zkušenosti. Otevřelo se téma, že bychom mohli udělat dvojzápas, a tak se ve stejný den v Drážďanech utkají domácí Eislowen v derby s Lausitzer Füchse,“ načrtl Šlégr. „Jsem rád, že to zažiju. Na takováto utkání jsme dřív koukali jen v NHL, pak se to zavedlo i tady. Pro nás to bude zážitek, hodně se těším, když jsme se to dozvěděli, tak se nám to hodně líbilo,“ říká za všechny litvínovský kapitán Michal Trávníček.

Litvínovskou Vervu tak čeká vskutku zajímavá sezona. Tam, kde se nejvyšší hokejová soutěž hraje už 60 let, by si přáli, aby byla zároveň i mimořádná. Bojů o záchranu si chemici užili za poslední čtyři roky až až.