Královské město Litoměřice si letos připomíná 800 let své existence. Jaká byla jeho historie a jak žijí obyvatelé v současnosti? O tom jsme hovořili se starostou Ladislavem Chlupáčem, který stojí v čele města již páté volební období.

Osm set let, to je na čtyřicet generací lidských osudů, vítězství i proher. Které milníky z historie považujete za nejdůležitější?

Město prošlo různými etapami vývoje. Zažilo krásné chvíle rozmachu, období, kdy zde pod rukama věhlasných architektů rostly skvostné budovy. Nevyhnuly se mu ale ani hrůzy 30leté války, nacismu a bombardování na konci 2. světové války. Litoměřice skute

ně prožily „Osm století příběhů“. Za důležité milníky považuji udělení městských práv, díky nimž letos slavíme výročí 800 let, dar Karla IV. měšťanům – vrchu Radobýl a okolních pozemků k zakládání vinic, bouřlivé období husitských válek, založení biskupství v roce 1655, období renesance a baroka, jež dalo podobu dnešnímu centru města. A také rozvoj lodní dopravy na Labské vodní cestě.

Které osobnosti se na rozvoji města nesmazatelně podílely?

Byli to především Přemysl Otakar I., který udělil Litoměřicím městská práva a král český a císař římský Karel IV., jehož zásluhou se město rozvíjelo a prosperovalo. Zapomenout nelze ani na italské řemeslníky otce a syna Broggiovi, kteří mu vtiskli jeho nezaměnitelnou barokní podobu. V litoměřické kapitule pobývalo během času 20 biskupů, navštívil ji kardinál Štěpán Trochta, svá díla u nás tvořili hudební skladatel Václav Jindřich Veit, básník Karel Hynek Mácha, spisovatel Josef Jungmann a první pitvě v českých zemích, která se konala právě v Litoměřicích, byl přítomen známý lékař Jan Jesenius.

Jak byste charakterizoval současné Litoměřice?

Jako rychle se rozvíjející město s pozitivní energií, dochovaným historickým jádrem a absencí velkých průmyslových podniků. Jsme spíše centrem kultury a vzdělanosti. Těší mě, že obyvatelé Litoměřic jsou s městem jako místem, kde žijí či pracují, velmi spokojeni.

Jak žijí Litoměřičané dnes, kolik má město stálých obyvatel a čím se můžete pochlubit?

V Litoměřicích dnes žije přes 24 tisíc obyvatel. Město systematicky a dlouhodobě pečuje o své historické památky, ale zároveň nezůstává pozadu v oblasti využití moderních technologií, vědeckého výzkumu, ekologie a sociálních služeb. Patří k absolutní špičce v Národní síti Zdravých měst České republiky a právem se nazývá perlou Ústeckého kraje.

Co mohou Litoměřice nabídnout návštěvníkům?

Především jedinečné kouzlo historického města malebně položeného na soutoku Labe a Ohře pod kopci Českého středohoří. Mohou navštívit nejrůznější atraktivity a odvézt si spoustu zážitků. K nim patří například ochutnávky regionálních vín, návštěvy místních pivovarů, dechberoucí výhled z věže Kalich a duchovní atmosféra v okolí katedrály sv. Štěpána. Nejen děti nadchne možnost osahat si dlaně známých osobností v muzeu Křišťálový dotek, možnost vyrobit si vlastní arch v Dílně ručního papíru nebo prohlídka Galerie marionet. Zážitkem pro celou rodinu je plavba výletní lodí Porta Bohemica nebo výlet na kolech po Labské stezce. V Litoměřicích to žije, po celý rok se zde koná spousta kulturních akcí. Z těch nejdůležitějších jmenujme výstavu Zahrada Čech, litoměřické Vinobraní či Vinařské Litoměřice.

Kteří významní hosté město navštívili v tomto století?

Tak především všichni porevoluční bývalí i současný prezident ČR. Navštívila nás také Madeleine Albrightová a mnoho známých herců a muzikantů. Díky penězům z evropských fondů jsme zrekonstruovali gotický hrad a získali unikátní prostor pro pořádání významných kongresových, kulturních a společenských akcí, mezi které patřilo například jednání Visegrádské čtyřky.

Kde vidíte Litoměřice v horizontu dalších deseti let?

Za posledních dvacet let se nám podařilo zrealizovat více než stovku projektů. Mám radost, že se Litoměřice zařadily na severu Čech mezi nejúspěšnější žadatele o evropské dotace, což se příznivě odrazilo na jejich dynamickém rozvoji. Jde o výsledek systematické a dlouhodobé práce celého týmu zaměstnanců městského úřadu a jeho příspěvkových organizací, na který jsem pyšný, ale i řady obyvatel, kteří hýří obdivuhodnou aktivitou. Město se díky vědecko-výzkumnému centru geotermální energie výraznou měrou podílí na rozvoji obnovitelných energií. V této oblasti patří k lídrům v ČR. V tomto trendu budeme pokračovat i nadále. Jde nám o čisté, bezpečné město s bohatým zázemím služeb a širokou nabídkou kulturního a sportovního vyžití. Zkrátka místo, kde se lidem dobře žije.

Oslavy 800. výročí se prolínají od začátku roku. Vyvrcholí druhý a třetí zářijový týden. Na co se vy osobně nejvíc těšíte?

Program je vskutku bohatý a je z čeho vybírat. Osobně se těším na videomapping a také na společné defilé pěveckých sborů, sportovních klubů, skautů, divadelních souborů, mažoretek Rozmarýnu, ale i jednotlivých Litoměřičanů. Jsem zvědavý, jaká vystoupení si připravili žáci a studenti litoměřických škol. A protože Litoměřice jsou městem vína, těším se, až se společným přípitkem pokusíme zapsat do České knihy rekordů a zároveň tak popřejeme další úspěšné roky našemu krásnému městu, jehož budoucnost píšeme společně. (zdroj: Ladislava Richterová)